fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguć pad svjetske turističke privrede od 80 odsto

Moguć pad svjetske turističke privrede od 80 odsto

Madrid, (MINA-BUSINESS) – Broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi ove godine, zbog pandemije koronavirusa, da padne 60 do 80 odsto, saopštila je Svjetska turistička organizacija (WTO), srezavši oštro svoju prethodnu prognozu.

“Ograničenje putovanja i zatvaranje aerodroma i državnih granica širom svijeta, radi suzbijanja virusa, gurnuli su međunarodni turizam u najgoru krizu od 1950. godine kada je počela da se vodi evidencija”, navodi se u saopštenju WTO.

Međunarodni dolasci turista pali su u prva tri mjeseca ove godine 22 odsto, a samo u martu 57 odsto, pri čemu su najveći pad zabilježile Azija i Evropa, prenosi B92.

“Svijet se suočava sa neviđenom zdravstvenom i ekonomskom krizom. Turizam je teško pogođen, a milioni radnih mjesta su u riziku u jednom od najintenzivnijih sektora privrede”, rekao je generalni sekretar WTO, Zurab Pololikashvili.

Najteže posljedice, otkako je izbila epidemija krajem prošle godine u Kini, pretrpjele su avio-kompanije, jer je većina letova obustavljena, ali štete trpe i hotelijeri, organizatori krstarenja i turistički operateri.

WTO je početkom godine prognozirala da će međunarodni turizam ove godine zabilježiti rast od tri do četiri odsto, ali je zatim preinačila svoju procjenu krajem marta, predviđajući pad od 20 do 30 odsto.

Sada poručuje da će pune razmjere pada međunarodnog turizma zavisiti od trajanja ograničenja putovanja i zatvaranja granica.

Prema najboljem scenariju, ukoliko ograničenja putovanja počnu da se ublažavaju početkom jula, međunarodni turistički dolasci mogli bi da padnu 58 odsto, a ako restriktivne mjere budu ukinute tek početkom decembra, pad će biti veći od 78 odsto.

Najčitanije