fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrvavac: Očekujemo povećanje zarada u privatnom i javnom sektoru

Krvavac: Očekujemo povećanje zarada u privatnom i javnom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Maršalov plan usmjeren je na povećanje životnog standarda građana, naročito onih koji primaju minimalnu zaradu, dok program treba posmatrati i sa aspekta poslodavaca i budžeta, saopštio je državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Branko Krvavac.

“Očekujemo povećanje zarada i u privatnom i u javnom sektoru, jer član 33 Opšteg kolektivnog ugovora kaže da ukoliko izmjenom zakonskih propisa dođe do smanjenja stope poreza na dohodak fizičkih lica ili doprinosa za socijalno osiguranje iz ličnih primanja zaposlenih, poslodavac je dužan da efekte takvog smanjenja usmjeri na zarade, odnosno naknade zaposlenih u skladu sa zakonom”, rekao je Krvavac gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Maršalov plan je naziv za program Evropa sad, koji je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić predstavio 28. septembra. Plan predviđa smanjenje poreskog opterećenja rada sa sadašnjih 39 odsto na 20 odsto do 30 odsto u zavisnosti od visine dohotka.

Krvavac je dodao da će sve ono što je na teret zaposlenog, odnosno porezi i doprinosi biti usmjereni na neto zaradu zaposlenog, prenosi portal Vijesti.

“I poslodavci imaju određenu uštedu na smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, koji su na teret poslodavaca, kao i za prirez porezu fizičkih lica”, rekao je Krvavac.

On je naveo da dosadašnji sistem zdravstvenog osiguranja nije bio održiv.

“Doprinose za zdravstveno osiguranje su plaćali samo zaposleni, a korisnici su bili svih 620 hiljada stanovnika u Crnoj Gori. Ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje će biti pokriveno iz drugih prihoda budžeta”, naveo je Krvavac.

Maršalov plan, kako je kazao, osim reforme na tržištu rada, obuhvata i još neke mjere, kao što su proširenje obuhvata akciznih proizvoda, onih nezdravih akciznih proizvoda, proizvoda koji štete zdravlju građana, uvođenje progresivnog oporezivanja dobiti, kao i novi porez na podizanje gotovine za preduzeća i preduzetnike.

“Očekujemo dodatne prihode od naknada za igre na sreću i smanjenje sive ekonomije”, dodao je Krvavac.

On je rekao da građani nemaju razloga za brigu, jer u tu priču ne bi ulazili da smatraju da nemaju fiskalnu stabilnost.

“O ovome nijesmo mogli da pričamo na početku godine, kada smo imali pad ekonomske aktivnosti od 15,2 odsto, imali smo deficit od skoro 11 odsto. U kasi je, krajem prethodne godine, bilo samo 50 miliona EUR, a međunarodne organizacije su tada prognozirale da Crna Gora neće moći da izađe na međunarodno tržište i zaduži se po nekim povoljnim uslovima”, saopštio je Krvavac.

Prema njegovim riječima, pominjalo se smanjenje penzija, zarada čak i do 30 odsto.

“Išli smo korak po korak. Uspjeli smo da povoljno izdamo obveznice, pokrijemo kredit koji je stizao na naplatu u martu, pripremili smo se za turističku sezonu, uspjeli da sprovedemo projekat elektronske fiskalizacije i ostvarili suficit budžeta, čak četiri mjeseca”, rekao je Krvavac i dodao da će i u septembru biti ostvaren suficit budžeta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije