fbpx
Naslovnica Glavna vijest Krivična prijava protiv bivšeg rukovodstva IRF-a

Krivična prijava protiv bivšeg rukovodstva IRF-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva te institucije, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, prevara, falsifikovanje službene isprave i prisvajanje, prikrivanje i uništenje arhivske građe.

Krivičnu prijavu danas su u ime IRF-a podnijeli predsjednik Odbora direktora, Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović.

„Krivična prijava je podnijeta protiv bivšeg predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora IRF-a Zorana Vukčevića, bivšeg člana Odbora direktora Irfana Husovića, bivših direktora sektora za finansijske i pravne poslove i kredite i garancije Branislava Jankovića i Zorana Vujovića, sadašnjeg menadžera Sektora rizika Vladislava Dulovića i bivšeg sekretara kompanije Ilije Markovića“, navodi se u saopštenju.

Iz IRF-a su kazali da postoji osnovana sumnja da su, nakon održanih parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine, a očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu rukovodećeg kadra u preduzećima čiji je osnivač država, prijavljene osobe tokom oktobra i novembra preduzele niz nezakonitih radnji u vidu falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije.

„Postoji osnovana sumnja da su prijavljeni falsifikovali svoje ugovore o radu, u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im IRF, na njihov zahtjev, morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada EUR“, tvrde u IRF-u.

Originalnu dokumentaciju su, kako su objasnili iz IRF-a, uništavali, a u arhivu ostavljali falsifikovane dokumente, odnosno ugovore o radu.

„Kako IRF nije postupio po zahtjevima prijavljenih osoba za isplatu, koristeći falsifikovane ugovore o radu pokušali su pribaviti sebi protivpravnu imovinsku korist kroz postupke pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i podgoričkim Osnovnim sudom“, navodi se u saopštenju.

Iz IRF-a su dodali da postoji osnovana sumnja da to nijesu bila jedina nezakonita činjenja prijavljenih osoba u prethodnom periodu.

„Novi menadžment će nastaviti da ispituje zakonitost njihovog poslovanja, a sve u cilju zaštite interesa IRF-a i države kao njegovog osnivača“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije