fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi oštro pali nakon Powellovih upozorenja

Indeksi oštro pali nakon Powellovih upozorenja

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, nakon što je predsjednik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell upozorio na sporu mogućnost oporavka ekonomije od koronakrize i pozvao Kongres da dogovori dodatni paket podsticajnih mjera.

Dow Jones potonuo je 516 bodova ili 2,17 odsto, na 23.247 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,75 odsto, na 2.820 poena, a Nasdaq indeks 1,55 odsto, na 8.863 boda, prenosi Hrportfolio.

Oštar pad tih indeksa je posljedica Powellovog upozorenja da će trebati vremena da se ekonomija vrati tamo gdje je bila, kao i da bi oporavak mogao biti sporiji nego što se želi.

U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će Fed učiniti što treba, ali bez dalje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike ekonomske štete.

„Njegova poruka je da je nužan snažan fiskalni odgovor, ako se žele izbjeći spori oporavak i dugoročna ekonomska šteta. Time je praktično odgovornost sa Fed-a ponovo prebacio na vladu”, kazao je direktor u firmi TD Ameritrade, Shawn Cruz.

Poweloova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak ekonomije od pandemije potrajati duže nego što se mislilo, posebno ako Kongres ne postigne dogovor o još jednom paketu podsticajnih mjera.

Svi najvažniji indeksi na Wall Streetu porasli su od marta oko 30 odsto, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija u vezi sa koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo da oživi ekonomske aktivnosti.

Međutim, u utorak je ulagače pokolebalo upozorenje vodećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti, Anthony Faucija, da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja ekonomskih aktivnosti moglo dovesti do novog talasa epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80 hiljada Amerikanaca.

A sporije pokretanje aktivnosti značilo bi da će oporavak najveće svjetske ekonomije biti sporiji nego što su se ulagači nadali.

„Najveća posljedica mogla bi biti ta da se dio ekonomskih aktivnosti koje smo izgubili neće nikada oporaviti”, kazao je Cruz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a najviše, više od četiri odsto, u energetskom i bankarskom sektoru.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,51 odsto, na 5.904 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,56 odsto, na 10.542 boda, a pariski CAC 2,85 odsto, na 4.344 boda.

Najčitanije