fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava da podrži proizvodnju stočne hrane

Država da podrži proizvodnju stočne hrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Proizvodnja stočne hrane u Crnoj Gori je tek u razvoju, zbog čega bi država trebalo da ima više sluha za proizvođače hrane neophodne farmama, ocijenio je direktor Fabrike stočne hrane Garant, Slavko Durutović.

“To iz razloga što na našem tržištu ima dosta stranih proizvođača koji prodaju stočnu hranu i pored toga što imamo sve uslove da domaćom proizvodnjom pokrivamo potrebe farmi”, rekao je Durutović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Durutović, koji je u Spužu prije tri godine otvorio jedinu fabruku stočne hrane u državi, kazao je da bi bilo dobro da država stimulativnije djeluje na njihov rad kao što to rade zemlje okruženja.

“Ta podrška bi nam dobro došla, posebno sada, u prvim godinama rada, kada radimo na snaženju proizvodnje i plasmana. Očekujemo podršku nadležnih institucija jer obavljamo izuzetno važan posao za poljoprivredu, proizvodimo hranu koja se do sada u potpunosti uvozila”, naveo je Durutović.

Konkretno, kako je kazao, misli na podršku prilikom izvoza kao i na oslobađanje od plaćanja ili, pak, smanjenja taksi na uvoz žitarica koje su jako visoke – tri EUR po toni.

“Ovo nam znatno poskupljuje gotovi proizvod i utiče na njegovu konkurentnost”, precizirao je Durutović.

On je saopštio da su razvojni planovi fabrike konstantno povećanje proizvodnje, izvoza i asortimana, a samim tim i otvaranje većeg broja radnih mjesta.

“Nastojimo da na najbolji način pratimo trendove u domaćem stočarstvu, koje je u porastu, i kojem smo kvalitetna logistika jer obezbjeđujemo životinjama sa naših farmi potrebnu i dobru ishranu. Veoma je bitno što je u našoj zemlji započela ova proizvodnja, ali je potrebno povećati kapacitete kako bi pokrili potrebe domaćih farmi i povećali izvoz”, smatra Durutović.

On je ocijenio i da trend podrške agraru mora da se nastavi, a ukoliko ima mogućnosti i pojača, kako bi se osnažila ta strateška privredna grana.

“Postoji prostor za jačanje kapaciteta poljoprivrednog sektora i povećanje njegove konkurentnosti, tim prije što imamo bogate prirodne resurse. Još veći razvoj agroindustrije bi rezultiralo kreiranjem novih radnih mjesta i doprinio poboljšanju uslova života u ruralnim sredinama, zaustavio bi migracije i oživio naša sela”, rekao je Durutović.

On je kazao da bi razvijen i snažan agrar u domaćem ekološkom podneblju, ojačao vezu sa turizmom, što je posebno bitno jer bi povećali “izvoz na kućnom pragu”.

“Neophodno je i dalje usklađivanje sa pravilima, standardima i praksama EU”, smatra Durutović.

On je, govoreći o Fabrici, kazao da svake godine maltene dupliraju proizvodnju, tako da su zadovoljni učincima koje su postigli u prethodnom periodu.

“Izgradili smo se najsavremeniji pogon čija tehnologija omogućava proizvodnju izuzetno kvalitetnih proizvoda. U adaptaciju i opremanje fabrike uloženo je preko dva miliona EUR. Proizvodimo visokokvalitetne i cjenovno povoljne krmne smješe za potrebe crnogorskog tržišta i izvoz”, objasnio je Durutović.

On je naveo da u fabrici radi 35 stalno zaposlenih radnika, a indirektno upošljavaju veliki broj prevoznika.

“Godišnja proizvodnja je 25 hiljada tona, ona u potpunosti odgovara sadašnjim projektovanim ciljevima i ima trend kontinuiranog rasta. Kapaciteti fabrike su oko 50 hiljada tona stočne hrane godišnje, kolike su i potrebe domaćih farmi za ovom robom”, rekao je Durutović.

Prema njegovim riječima, rad te fabrike je više nego značajan zbog toga što se znatno smanjio uvoz tih proizvoda i povećala domaća proizvodnja i izvoz.

“Proizvodimo hranu izuzetnog kvaliteta, što je izuzetno važno za stočni fond, a znatno je smanjen uvoz krmnih smješa. Imamo 40 artikala i raduju nas pozitivni komentari naših kupaca koji nemaju reklamacija na kvalitet isporučene robe. Oko pet hiljada tona stočne hrane prodajemo na stranom tržištu, ili petinu sadašnje godišnje proizvodnje, s tendencijom rasta plasmana van granica Crne Gore”, naveo je Durutović.

On je kazao i da bi kapaciteti fabrike u potpunosti mogli da pokrivaju potrebe domaćeg tržišta.

“Problem je što je na našem tržištu dosta stočne hrane iz susjednih zemalja, prvenstveno Srbije, pa smo zbog toga uskraćeni za veći plasman proizvoda. Hranu izvozimo u Albaniju i Kosovo gdje smo ostvarili značajne rezultate zahvaljujući visokom kvalitetu proizvoda. Imamo najave poslovnih partnera iz inostranstva o kupovini većih količina ovih krmnih smješa, što je itekako važno”, zaključio je Duturović.

Najčitanije