fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo 21. maja isplaćene bruto zarade za 57,89 hiljada zaposlenih

Do 21. maja isplaćene bruto zarade za 57,89 hiljada zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz budžeta su, do 21. maja, isplaćene bruto zarade za april za 57,89 hiljada zaposlenih, u ukupnom iznosu od 14,8 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Do 21. maja, prema podacima Ministarstva ekonomije, odobreno je 13,57 hiljada zahtjeva i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene bruto zarade za 57,89 hiljada zaposlenih, prenosi Dan.

Poslodavci se za subvencije za aprilske zarade mogu prijaviti od 1. maja. Prvobitno je rok za prijavu bio do 15. maja, ali je produžen do kraja maja.

Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i preduzećima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima.

Iz Ministarstva su kazali Danu da se radi o subvencionisanju dijela zarade zaposlenih i pripadajućih poreza i doprinosa, koje se isplaćuju direktno na žiro račun zaposlenog u poslovnim bankama, odnosno na prelazni račun Poreske uprave.

“Dakle, ne radi se o dodatku na platu, već o pomoći države preduzećima da isplate zarade svojim zaposlenim u periodu epidemije. Obaveza poslodavca je da obezbijedi razliku u zaradi”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Na pitanje da li su u praksi naišli na primjere gdje poslodavci traže subvencije, a kasnije iznos koji dobiju od države, daju radnicima, odnosno dodaju ga na punu platu, iz Ministarstva su odgovorili da nemaju informaciju da li su, i u kojem broju, poslodavci isplatili punu platu s pripadajućim porezima i doprinosima svojim zaposlenima, a subvenciju tretirali kao dodatak na platu zaposlenima za taj obračunski period.

“To je pravo svakog poslodavca, naravno, ukoliko je u ovoj situaciji u mogućnosti da bez podrške države obezbijedi isplatu zarada u punom iznosu”, odgovorili su iz resora na čijem je čelu Dragica Sekulić.

Na pitanje da li su imali primjera gdje zaposleni primaju samo 111 ili 222 EUR od Vlade, a ne dobijaju ništa od poslodavca, iz Ministarstva su odgovorili da je programom precizno definisano da iznos razlike do pune bruto zarade zaposlenog obezbjeđuje poslodavac.

“Nemamo informaciju da je bilo ovakvih slučajeva kakve navodite u pitanju, ali je isplata razlike iznosa pune plate i primljene subvencije zakonska i ugovorna obaveza poslodavca prema zaposlenom i on je dužan da je ispuni u skladu sa zakonom, kolektivnim i ugovorom o radu, bez obzira na to da li je ili nije korisnik subvencije na osnovu ovog programa”, poručili su iz Ministarstva ekonomije.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada kontroliše način na koji se u praksi koristi iznos subvencije, iz Ministarstva su naveli da se u praksi subvencija isplaćuje na žiro račun zaposlenog i predstavlja njegovu zaradu ili dio zarade kojom raspolaže bez ograničenja, a pripadajući porezi i doprinosi se uplaćuju Poreskoj upravi.

“Programom je jedino predviđeno da sredstva koja država isplaćuje kroz utvrđene mjere za podršku privredi ne mogu biti predmet prinudne naplate”, dodali su iz Ministarstva ekonomije.

Država je drugim paketom ekonomskih mjera predvidjela subvencije za zatvorene i ugrožene djelatnosti. Zatvorene su dobile subvencije u iznosu od minimalne bruto zarade, odnosno 365 EUR ukupno, od čega se 222 EUR odnose na neto platu.

Ugrožene djelatnosti imaju pravo na subvenciju u iznosu od 50 odsto bruto zarade, od čega se 111 EUR odnosi na neto platu radnika.

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...