fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalna transformacija i nove tehnologije pružiće velike prilike za napredak

Digitalna transformacija i nove tehnologije pružiće velike prilike za napredak

Podgorica, Vašington, (MINA-BUSINESS) – Digitalna transformacija i nove tehnologije pružiće velike prilike za napredak Crne Gore, a kroz brojne programe stvaraće se dobre šanse da mladi ostaju u državi, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Iz Minstarstva su kazali da se resorna ministarka, Tamara Srzentić, sastala u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razgovarala o budućnosti Crne Gore i o tome kako je učiniti stabilnijom i prosperitetnijom na putu evro-atalantskih integracija.

Na sastanku je ocijenjeno da Sjedinjene Američke države (SAD) i Crna Gora nijesu samo prijatelji, već i saveznici.

Srzentić je ocijenila da digitalna transformacija i reforma javne uprave pružaju pregršt novih prilika za napredak cijele zemlje, zbog čega su u Vladi digitalnu transformaciju i reformu javne uprave postavili visoko na listi prioriteta.

„Eskobar i ja dijelimo stav da uvođenje novih digitalnih servisa po principu “once only” i agilnih praksi, “big data” odnosno upravljanje velikom količinom podataka, interoperabilnost, kao i jačanje liderskih i digitalnih vještina, stvaraju prostor za napredak, sa kojim, ukoliko budemo dobro upravljali, možemo Crnu Goru učiniti konkurentnijom u regionu i EU”, kazala je Srzentić.

Eskobar je podržao inicijative koje je predstavila Srzentić, a koje imaju za cilj jačanje liderskih i digitalnih vještina, povećanje dostupnosti i transparentnosti servisa javne uprave, uvođenje novih digitalnih servisa i jačanje ICT sektora u Crnoj Gori kroz saradnju sa vodećim IT kompanijama u Americi i šire.

“Naglašavam važnost jačanja ekonomske saradnje Crne Gore i SAD-a, kao i zemalja regiona, posebno značaj zajedničkog rada radnih grupa u okviru Ekonomskog dijaloga, koji otvara prostor da se prošire angažovanja i teži novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama”, rekao je Eskobar.

Srzentić je poručila da je još jednom čula jasnu podršku Crnoj Gori i njenoj Vladi u svim reformskim procesima, posebno u naporima jačanja poslovnog ambijenta, medijskih sloboda i borbi protiv korupcije a prepoznato je, kako je dodala, da mladi i progresivni lideri daju novu snagu.

“Posebnu podršku SAD daju našim naporima u jačanju medijskih sloboda, pa sam sa Eskobarom razgovarala i o zaštiti novinara, kaznenoj politici, sve zastupljenijem govoru mržnje i mizoginiji. Zaključili smo da SAD mogu da budu partner u stvaranju politika i strategija koje će doprinijeti smanjenju svih oblika nasilja, sa posebnim akcentom na rodno zasnovanom nasilju”, navela je Srzentić.

Ona je dodala da su ljudi iz Crne Gori uspješni svuda u svijetu, ali da je zadatak učiniti da mladi ostanu u zemlji i učine je uspješnijom.

„Zato ćemo u Vladi, kroz brojne programe, u saradnji sa SAD-om i drugim partnerima stvarati razvojne šanse kako bi se to ostvarilo”, zaključila je Srzentić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...