fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDelegacija Ministarstva kapitalnih investicija posjetila luku Rovinj

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija posjetila luku Rovinj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija obišla je luku u Rovinju i upoznala se sa rješenjima u oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture primijenjenih na teritoriji Opštine Poreč.

Delegacija Ministarstva je, tokom radne posjete Hrvatskoj organizovane i finansirane u okviru Interreg Mediteranskog programa Osmosis, obišla luku u Rovinju gdje se sastala sa direktorom BINA Istre Dariom Silićem i članom uprave BINA-Istra Upravljanje i održavanje, Kristijanom Santalezom.

Silić je sagovornike upoznao sa organizacijom i istorijom kompanije, koja je kao koncesionar zadužena za upravljanje i održavanje takozvanog Istarskog ipsilona – putne infrastrukture, ukupne dužine 141 kilometar, koja spaja Pulu sa Umagom, kao i Rijeku sa Pulom.

Silić je prezentovao i podatke koji potvrđuju da je Istarski ipsilon ključna infrastruktura za razvoj turizma i ekonomije Istre.

„Između ostalog, govorio je i o alternativnim načinima finansiranja i izgradnje auto-puta, nadzoru i upravljanju saobraćajem na Istarskom ipsilonu, kao i rješenjima putne infrastrukture u turističkom području“, dodaje se u saopštenju.

Santaleza je govorio o brojnim prednostima realizacije projekta Istarskog ipsilona, čija je izgradnja iznad svega uticala na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, kao i povećanje nivoa sigurnosti i smanjenje vremena putovanja.

Crnogorski ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, iskazao je zahvalnost za izdvojeno vrijeme i prezentovanje veoma korisnih informacija.

Bojanić se, predstavljajući detaljnije strukturu Ministarstva na čijem je čelu, kao i aktuelne i planirane projekte, posebno osvrnuo na detalje o izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru, ističući važnost njegove izgradnje na izuzetno zahtjevnom terenu, kao i izazovima sa kojima se suočavamo u završnoj fazi tog projekta.

Posjeta je završena obilaskom kompanije BINA Istra, konkretno kontrolne sobe iz koje se prati stanje na Istarkom ipsilonu i tunelu Učka, naplatne jedinice i predstavljanjem jedinstvenog vozila namijenjenog za slučajeve hitnih intervencija u tunelu.

Najčitanije