fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 76 USD

Cijene nafte iznad 76 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su u srijedu na međunarodnim tržištima prekoračile nivo od 76 USD u očekivanju stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,26 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 66,43 USD, prenosi SEEbiz.

Nove američke sankcije Iranu stupaju na snagu u nedjelju i Vašington je kupcima iranske nafte jasno dao do znanja da od njih očekuje obustavu uvoza.

U septembru su veliki azijski kupci, poput Kine, Japana i Južne Koreje, smanjili uvoz iranske nafte na najniži nivo u tri i po godine, pokazali su službeni i podaci o isporukama.

Raspoloženje tržišta poduprla su danas i tržišta dionica, koja su porasla s najnižeg nivoa u 20 mjeseci nakon najava iz Kine da će podstaći svoja tržišta.

“Argumenti u prilog rastu cijena nafte i dalje su fokusirani na sankcije Iranu, koje bi trebalo da budu uvedene početkom novembra, te na kontinuirani pad proizvodnje u Venecueli”, rekao je William O’Loughlin iz Rivkin Securitiesa.

U oktobru su cijene nafte padale pod uticajem silaznog trenda na svjetskim finansijskim tržištima koja je poljuljao trgovinski rat dvije vodeće svjetske ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

SAD je već uveo carine na kinesku robu vrijednu 250 milijardi USD, a Kina je odgovorila nametima na američku robu vrijednu 110 milijardi USD.

Globalno snabdijevanje se u međuvremenu povećava i tri vodeća svjetska proizvođača, Rusija, Saudijska Arabija i SAD su u septembru proizvela 33 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Refinitiva. To je deset miliona barela dnevno više nego na početku decenije.

Rastu i zalihe, kao što pokazuje i izvještaj Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 5,7 miliona barela, više nego što su analitičari očekivali.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 75,51 USD i da je pala 56 centi u odnosu na prethodni trgovinski radni dan.

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...