fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanke spremne da podrže oporavak ekonomije

Banke spremne da podrže oporavak ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski bankarski sektor je zdrav i ima dovoljno novca da podrži kvalitetne projekte privrede i građana, a bonitetni klijenti i dalje će moći da računaju na niske kamatne stope, saopštio je predsjednik Upravnog odora Udruženja banaka (UBCG), Aleksa Lukić.

On je kazao da je bankarski sistem u Crnoj Gori u krizu ušao u dobroj kondiciji, što mu je omogućilo da odigra ulogu svojevrsnog vazdušnog jastuka i ublaži trenutne i srednjoročne udare krize na ekonomiju i klijente.

„Novu godinu bankarski sektor dočekuje u dobrom zdravlju, solidno kapitalizovan i likvidan, sposoban da odolijeva udaru krize i da adekvatno podrži oporavak ekonomije koji je počeo u drugoj polovini prošle godine“, rekao je Lukić Vijestima.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, koeficijent adekvatnosti kapitala na nivou sistema iznosi 18,5 odsto, što je skoro dvostruko više u odnosu na regulatorni minimum od deset odsto, sa 1,4 milijarde EUR likvidnoh sredstava.

„Ukupni nivo kredita je na kraju novembra, u segmentu privrede i stanovništva, veći oko tri odsto i 2,5 odsto respektivno u odnosu na kraj 2020. Banke su za 11 mjeseci odobrile 967 miliona EUR kredita, od čega se 865 miliona odnosilo na kredite privredi i građanima. Vrijednost novoodobrenih kredita je znatno veća nego 2020. godine i približava se pretkriznoj 2019. godini“, kazao je Lukić.

On je podsjetio da je to bila godina reprograma i da opšti ambijent i neizvjesnost destimulišu spremnost klijenata da investiraju. Na to, prema njegovim riječima, ukazuje i rekordno visok nivo depozita u bankama.

Ukupni depoziti su na kraju oktobra prvi put u istoriji premašili četiri milijarde EUR, a na kraju novembra dostigli 4,18 milijardi, što je skoro 24 odsto više nego na kraju 2020. godine, odnosno 20 odsto više nego 2019.

„Sprovođenjem mjera nadležnih institucija, poput niza moratorijuma za korisnike kredita, različitih programa subvencija, kao i provremenim popuštanjem kriterijuma za klasifikaciju kredita/aktive banaka, izbjegnuto je dodatno zaoštravanje krize. Nivo nekvalitetnih kredita (NLP), čija otplata kasni duže od 90 dana, porastao je sa rekordno niskih 4,7 odsto iz 2019. godine na nešto manje od šest odsto. To nije zabrinjavajuće s obzirom na ukupne prilike“, kazao je Lukić.

On je dodao da se ekonomija oporavlja nakon veoma jake recesije iz 2020. godine kada je bruto domaći proizvod (BDP) pao preko 15 odsto, a za to su dominantno zaslužne dobra turistička sezona, otvorenost granica i javno-zdravstvena politika.

Sa druge strane, u uslovima oporavka je očekivano i povlačenje niza privremenih olakšica privredi, pa treba očekivati da će se u narednoj godini vidjeti i odloženi efekti krize kroz određeni rast NLP-a u sistemu, posebno za sktore pogođene krizom.

„Ipak, očekujem da će i tada ostati na nivou kojim se može uprvljati i da se neće vratiti na nivoe koje je sistem bilježio prije pet i više godina“, poručio je Lukić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije