fbpx
NaslovnicaMINA BusinessArza se prodaje preko oglasa

Arza se prodaje preko oglasa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stara tvrđava Arza prodaje se putem oglasa, što je ovih dana uzburkalo crnogorsku javnost uz brojne negativne komentare na društvenim mrežama, prenosi Dan.

Reagovao je u četvrtak i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, koji je rekao da bi poslije decenija raspikućstva država trebalo da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba.

Na društvenim mrežama pojavila se slika na kojoj se vidi kako na tvrđavi Arza stoji transparent na kojem se nalazi broj telefona 069 757 542. Brojni korisnici društvenih mreža pitali su se da li je Arza zajedno sa Mamulom na prodaju.

Povodom „malog oglasa“ reagovao je i Spajić, koji tvrdi da mu se na dati broj telefona niko ne javlja.

“Provjerićemo vlasništvo. Poslije decenija raspikućstva država bi trebalo da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba. I to će uraditi novcem koji ste vi građani preko računa sa QR kodovima finansirali”, poručio je Spajić.

Novinar Dana pokušao je da pozove broj telefona 069 757 542, međutim, nije bilo odgovora. Radi se o telefon skom broju koji je dostupan na Viberu, sa navedenim imenom Leonid.

Dan je u februaru 2019. godine objavio da tvrđava Arza u Upravi za nekretnine nije upisana kao kulturno-istorijski spomenik, niti kao zaštićeno kulturno-istorijsko dobro, već kao stambena zgrada od 430 metara kvadratnih. Nadležni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara godinama mimo zakona tako su zanemarivali vrijedan kulturno-istorijski objekat – tvrđavu Arza na Luštici.

Zakonom o zaštiti kulturnih dobara propisano je da kulturno dobro može biti u državnoj ili privatnoj svojini, član 2, kao i da svako može da podnese nadležnoj Upravi inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra.

U daljim odredbama tog zakona propisano je kako se utvrđuje status kulturnog dobra, uspostavlja zaštita na kulturno-istorijskom dobru, kao i upis u katastar nepokretnosti.

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, tvrđava Arza danas se vodi kao vlasništvo kompanije RCG invest, koja je dijelom u vlasništvu biznismena Mirka Latinovića, člana organizovane kriminalne grupe iz Budve, nekadašnjeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Svetozara Marovića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije