fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽene ključne za ekonomski razvoj ruralnih područja

Žene ključne za ekonomski razvoj ruralnih područja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Žene su ključne za društveni i ekonomski razvoj ruralnih područja, ocijenjeno je na međunarodnoj ministarskoj konferenciji o ženama i njihovom položaju u ruralnim područjima, održanoj u petak na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na konferenciji, na kojoj je ukazano na problem (ne)plaćanja ženskog rada u ruralnim sredinama, učestvovali su i crnogorski ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu, Miroslav Cimbaljević i načelnik u direktoratu za ruralni razvoj, Miloš Kusovac.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da je Stijović na konferenciji govorio o važnosti uloge žena u crnogorskoj poljoprivredi i uticaju na očuvanje i razvoj sela u Crnoj Gori.

Slovenački ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane, Jože Podgoršek, kazao je da je cilj konferencije težnja da se poboljša aktivno učešće žena u društvu i njihovo obrazovanje i obuka kako bi se poboljšao njihov trenutni položaj na selu.

Na otvaranju su govorili i zamjenik regionalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) za Evropu i Centralnu Aziju, Nabil Gangi i generalni sekretar SWG-a, Boban Ilić.

Na konferenciji je usvojena i deklaracija kojom je prepoznata važnost održanja porodica, posebno žena u ruralnim područijma.

Nakon konferecije je održana sjednica Generalne skupštine stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SVG RRD).

Crnogorska delegacija je prisustvovala otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA koji se održao u Gornjoj Radgoni u Sloveniji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije