fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za privredu zadržala cijene nafte ispod 77 USD

Zabrinutost za privredu zadržala cijene nafte ispod 77 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 77 USD, zbog strahova da će slabljenje ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evrope i Kine zaustaviti potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 41 cent i iznosila je 76,56 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 71,82 USD, prenosi Hrportfolio.

U fokusu trgovaca je ekonomija u kontekstu prognoza da će američka centralna banka iduće sedmice podići kamatne stope za pola procentnog boda da bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja zakočili bi ekonomsku aktivnost, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

I Evropska centralna banka (ECB) povesšće se za Fedovim primjerom, pokazuju prognoze ekonomista, uprkos tome što je ekonomija eurozone gotovo sigurno već u recesiji.

U Kini će rast broja slučajeva zaraze koronavirusom vjerovatno prigušiti ekonomski rast u sljedećih nekoliko mjeseci, uprkos ublažavanju pojedinih epidemioloških mjera, smatraju ekonomisti koji prognoziraju oporavak aktivnosti tek u drugoj polovini naredne godine.

U takvim su uslovima cijene nafte u ugovorima s kraćim rokovima isporuke bile niže nego u onima s rokovima isporuke za šest mjeseci, što signalizira da trgovci očekuju slabiju potražnju.

Cijene nijesu reagovale na zatvaranje naftovoda Keystone u SAD-u zbog curenja nafte, zbog procjena trgovaca da će isporuke uskoro biti nastavljene. U drugom je planu i zastoj tankera u Bosforu zbog pojačanih turskih provjera osiguranja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 1,83 USD na 75,3 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra mečevi 35. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmice pretposljednjeg, 35. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige, biće odigrane...