fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za potražnju spustila cijene

Zabrinutost za potražnju spustila cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 55 USD, prateći silaznu putanju tržišta dionica, pri čemu trgovce zabrinjava potražnja s obzirom na najavljeno kontinuirano zaoštravanje američke monetarne politike uprkos posustajanju ekonomskih aktivnosti.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila u minusu 1,8 USD i iznosila je 55,44 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,57 USD nižoj cijeni, od 46,6 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta nafte uzdrmao je pad tržišta dionica nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u srijedu ponovo povisila ključne kamatne stope i potvrdila većinu smjernica o njihovom daljem povećanju u naredne dvije godine.

Time je Fed prigušio očekivanja tržišta o blažoj monetarnoj politici koja bi podržala rast ekonomije.

“Cijene nafte ponovo su zahvaćene vrtlogom prodaja budući da su se trgovci poveli za prodajama na globalnim tržištima dionica”, konstatovao je STephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Najavljeno zaoštravanje američke monetarne politike potpirilo je zabrinutost za potražnju s obzirom na posustajanje ekonomskih aktivnosti u okruženju trgovinskih sukoba i Brexita.

Trgovce muči i prekomjerno snabdjevanje, na što upćuje i visok nivo proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Kako bi podržali cijene, vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom dogovorili su smanjenje proizvodnje za ukupno 1,2 miliona barela počevši od početka naredne godine.

Saudijski ministar za naftu, Khalid al-Falih očekuje da će se globalne zalihe nafte smanjiti do kraja prvog tromjesečja naredne godine.

On je dodao i da je tržište i dalje ranjivo na političke i ekonomske faktore i na špekulacije.

OPEC će objaviti tabelu s detaljima dobrovoljnih kvota smanjenja proizvodnje zemalja-članica i saveznica poput Rusije kako bi se podržale cijene nafte, najavio je glavni sekretar kartela Mohammad Barkindo u pismu u koje je Reuters dobio uvid.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 55,13 USD, što znači da je bila 95 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije