fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVol strit oštro pao treći dan uzastopno

Vol strit oštro pao treći dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američki indeksi pali su treći dan uzastopno, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora i mogućeg privremenog zatvaranja dijela američkih državnih službi.

Dow Jones skliznuo je 1,81 odsto na 22.445 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,06 odsto na 2.416 poena, a Nasdaq indeks 2,99 odsto na 6.333 boda.

Nasdaq indeks našao se u području ‘medvjeda’, više od 20 odsto ispod svoje najviše vrijednosti dostignute krajem avgusta, prenosi SEEbiz.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se duboko u području korekcije, odnosno više od deset odsto ispod svojih prethodnih najviših vrijednosti.

Američka vlada djelimično je blokirana jutros u žestokom sporu oko zahtjeva predsjednika Donalda Trumpa da Kongres potpiše finansiranje zida duž granice s Meksikom u vrijednosti od pet milijardi USD.

Nakon što u petak nije postignut dogovor o budžetu, kongresni čelnici i Bijeloj kući obećali su da će održati razgovore tokom vikenda u potrazi za dogovorom kako bi se okončao zastoj uoči božićnih praznika, prenosi SEEbiz.

Zastoj je nastao nakon što je Trump odbio da se složi s dogovorom o kratkoročnom finansiranju koji su postigli demokratski i republikanski senatori jer nije uključio pet milijardi USD za zid na granici.

Prema pisanju Bloomberga, ova godina će biti zabilježena kao najgora za evropske dionice od 2008.

Egzodus iz evropskih dionica je velik, a sedmica do 19. decembra bila je četvrti najgori sedmični rezultat ikad, s „izlazom” teškim 5,4 milijarde USD, prema podacima Bank of America Merill Lynch.

Kako piše Bloomberg, evropske dionice ipak nijesu izgubile tako mnogo kao američke, ali nijesu sada i jedina jeftina „roba” na tržištu.

Ulagači koji bježe iz američkih dionica, tražeći prilike za diverzifikaciju laganja, mogli bi se odlučiti za azijska tržišta.

Bloombergov analitičar pad evropskih dionica u ovoj godini pripisuje reakciji na zbivanja na američkom tržištu, ali i skoro egzistencijalnim pitanjima koja opterećuju evropsku politiku.

Tu se misli na mukotrpne parlamentarne manevre britanske premijerke Therese May, oko plana za Bregzit, dok se iza zatvorenih vrata spremaju i moguće druge opcije, poput drugog referenduma.

Drugi ozbiljan evropski problem je i Italija, gdje su veliki ekonomski izazovi, pala je proizvodnja i povjerenje potrošača.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije