fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada uložila napore za prevazilaženje negativnih efekata koronakrize

Vlada uložila napore za prevazilaženje negativnih efekata koronakrize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada uložila maksimalne napore kako bi se pronašla rješenja koja će pomoći građanima i privredi da što lakše prevaziđu negativne posljedice pandemije koronavirusa, saopštio je premijer, Zdravko Krivokapić.

„Procjenjuje se da bi negativni efekti po indikatore tržišta rada bili daleko nepovoljniji da nije bilo paketa mjera podrške privredi i građanima. Već u januaru je usvojen paket podrške privredi i građanima za prvi kvartal, koji je predvidio poseban set mjera namijenjen održavanju nivoa zaposlenosti, ali i podsticanju novog zapošljavanja“, naveo je Krivokapić u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Bošnjačke stranke, Amera Smailovića.

On je dodao da su kroz navedene mjere podlodavcima omogućene značajne olakšice u trogodišnjem periodu za nova zapošljavanja osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Krivokapić je podsjetio da je Vlada krajem aprila donijela paket podrške za drugi kvartal, čija je fiskalna procjena oko 166 miliona EUR, čime je nastavljena intenzivna podrška privredi.

On je dodao da je kroz socijalnu dimenziju paketa opredjeljena podrška ranjivim kategorijama stanovništva, u okviru koje su obuhvaćeni i nezaposleni sa evidencije ZZZ.

Krivokapić je saopštio da su, pored direktne podrške ranjivim kategorijama stanovništva, mjere doprinijele očuvanju radnih mjesta.

„I brojevi o kojima je riječ bili bi znatno veći da nije bilo te vrste intervencije. Na ovaj način se doprinijelo održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju, pospješivanju likvidnosti preduzeća, stvaranju uslova za povećanje broja turista i uspjeh predstojeće sezone, te obezbjeđivanju dobrih uslova za oporavak crnogorske privrede“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da građani poznaju dio izazova sa kojima se Vlada suočila kada je rad institucija u pitanju i dodao da je rad ZZZ bio vrlo problematizovan u javnosti u prethodnom periodu.

„U pojedinim segmentima, kao što su zapošljavanje osoba sa invaliditetom i sprovođenje programa aktivne politike zapošljavanja, izvještaji o radu Zavoda ostavljaju prostor za sumnju u pravilnost rada. Vlada je tu da pomogne i podrži da se izgradi sistem i uspostave procedure koje neće ostavljati prostor za neregularnosti“, rekao je Krivokapić.

Vlada, prema njegovim riječima, podržava sveobuhvatnu reformu ZZZ, kako bi ta institucija postala efikasna služba građana.

On je kazao da brine činjenica da je Državna revizorska institucija (DRI) dala uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj ZZZ za prošlu godinu i negativno na reviziju pravilnosti.

„Otklanjanje tih neregularnosti preduslov je za kvalitetno kreiranje i implementaciju programa aktivne politike zapošljavanja, koji će biti usklađeni sa potrebama tržišta“, saopštio je Krivokapić.

On smatra da je otežavajuća okolnost, koja utiče na to da u ovom trenutku nema intenzivnijih aktivnosti ZZZ, kasno usvajanje Zakona o budžetu za ovu godinu, što je uslov za sprovođenje aktivnih mjera na tržištu rada.

On je najavio da Ministarstvo ekonomskog razvoja preduzima aktivnosti u cilju uvođenja programa Garancija za mlade u Crnoj Gori.

„Kroz te garancije će se omogućiti njihova lakša tranzicija iz svijeta obrazovanja u svijet rada. Sprovođenje programa zahtijeva izdvajanje značajnijih finansijskih sredstava, zbog čega je od posebne važnosti Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (EIP), čija vrijednost iznosi devet milijardi EUR“, rekao je Krivokapić.

On smatra da je vrlo važno da se na pravi način iskoristi finansijska podršku koju EU pruža kroz pretpristupne fondove.

„U okviru programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES)- IPA II, u toku je realizacija nekoliko projekata iz oblasti zapošljavanja, čija je ukupna vrijednost 8,7 miliona EUR. Korišćenje raspoloživih sredstava se obezbjeđuje kroz programiranje aktivnosti kroz pretpristupne fondove i u tom pravcu nadležno ministarstvo je već planiralo sprovođenje te aktivnosti kroz IPA III za period od 2023. do 2024. godine“, rekao je Krivokapić.

On je u Skupštini, u okviru Premijerskog sata, kazao Smailoviću da je saopštio tačne podatke koje je dobio od Monstata, ali da je to, vrlo često, kvantitativni iskaz, pri čemu se dobija slika koja je tačan zbir možda netačnih podataka.

„Niko ne ulazi u suštinu šta je dovelo do povećanja broja nezaposlenih u Crnoj Gori. Mi na osnovu jedne skromne analize možemo da tvrdimo da je to upravo ono što je bio skup podsticajnih mjera, koje je ova Vlada, u okviru dva paketa, obezbijedila građanima“, rekao je Krivokapić.

On je podsjetio Smailovića da je njegova partija bila dio prethodne vlasti i da je u to vrijeme bilo vrlo interesantnih projekata iz Luksemburga, koji su se odnosili na podsticaje sjeveru Crne Gore.

„To tada nije bilo moguće, jer su se pravile određene opstrukcije. To je nešto što je nama prioritet, ali to ne možemo raditi u ovoj godini“, naveo je Krivokapić.

On je dodao da se na poljoprivrednom tržištu dešavaju određene okolnosti koje uzrokuju povećanje određenih cijena, što nije rezultat rada Vlade, nego određenih jasnih karakteristika.

„Kada Kina unaprijed otkupi određeni broj žitarica u regionu, tada cijena mora da raste. To remeti određeni dio koji će sigurno Ministarstvo poljoprivrede znati da apsorbuje na najbolji način, kako bi naši proizvođači dobili sve ono što je u duhu održive proizvodnje“, saopštio je Krivokapić.

Najčitanije