fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada ukinula subvencije najsiromašnijim porodicama

Vlada ukinula subvencije najsiromašnijim porodicama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je odlučila da ukine subvencije za struju najsiromašnijim porodicama u Crnoj Gori, za šta je za prethodnih 11 mjeseci utrošeno 2,7 miliona EUR, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

„Planom budžeta za ovu godinu predviđeno je da se za konsultantske usluge, programe i studije isplati oko 45 miliona EUR. Postavlja se pitanje da li su u državnoj administraciji zaposleni stručni ljudi s obzirom da je ‘neophodno’ opredijeliti ovolika sredstva za konsultantske usluge ili se radi o toliko puta pominjanom partijskom zapošljavanju koje plaćaju građani“, kazali su predstavnici SNP-a.

Oni su dodali da su socijalna davanja u Crnoj Gori sve manja, pa je ovogodišnjim budžetom za sedam socijalnih davanja predviđeno 69,39 miliona EUR.

„To je manje od izdvajanja 2006. godine za 39,1 milion EUR“, rekli su iz SNP-a.

U poslednje tri godine, kako su dodali, smanjen je broj porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP) za 5,67 hiljada, a prihodi su od 2006. godine porasli više od četiri puta.

„Jasno je kakav je odnos vlasti prema običnom građaninu, jer se budžetski prihodi povećavaju, a socijalna davanja smanjuju, odnosno pune svoje džepove uzimajući građanima iz usta“, poručili su iz SNP-a.

Oni su rekli i da će Crna Gora, kao država, po budžetu za ovu godinu koštati jedno domaćinstvo oko 15 hiljada EUR, dok je 2006. godine koštala 3,79 hiljada EUR.

„Danas, prosječna godišnja plata iznosi šest hiljada EUR, a prosječna penzija 3,38 hiljada EUR, što znači da prosječno domaćinstvo ne može da plati dažbine prema državi, a kamoli da živi“, zaključili su iz SNP-a.

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...