fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada u julu naplatila 134,2 miliona EUR prihoda

Vlada u julu naplatila 134,2 miliona EUR prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je u julu imala 134,2 miliona EUR prihoda, dok je u istom mjesecu potrošila 190,2 miliona EUR, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG) o stanju državnih finansija u tom mjesecu.

Samo u tom mjesecu ostvaren je deficit od 56 miliona EUR, pišu Vijesti.

Nedostajući iznos novca u julu obezbijeđen je trošenjem depozita od prethodnog zaduženja države, kao i iz novih zaduženja. Državni budžet je u julu prošle godine imao prihod od 174 miliona EUR, 40 miliona više nego sada, što je pad od 23 odsto.

Rebalansom budžeta iz juna ove godine, Vlada je očekivala lošije ekonomske rezultate kao posljedice epidemije koronavirusa, pa je predvidjela prihode u julu u visini 149,7 miliona EUR, ali su oni bili niži za još 15,5 miliona EUR.

Od poreza na dodatu vrijednost (PDV) u julu se u državnu kasu slilo 43,4 miliona EUR, dok je Vlada očekivala do će od ove dažbine dobiti 60,3 miliona EUR. Prošle godine u julu naplata PDV-a je vrijedila 71,6 miliona EUR. U poređenju s istim mjesecom prošle godine, prihod od PDV-a je pao za 40 odsto.

Od akciza je u julu u budžet stiglo 18,7 miliona EUR, plan je bio da se naplati 21,7 miliona, dok je prošle godine ovaj prihod vrijedio 24,6 miliona EUR. Od doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje ostvaren je rast u odnosu na plan, ali je i taj prihod manji u odnosu na jul prošle godine.

Od doprinosa za zdravstveno osiguranje naplaćeno je 14,7 miliona EUR, dok je plan bio 13,8 miliona, a u julu prošle godine od ove dažbine prihodovano je 17,2 miliona EUR.

Umjesto planiranih 23,9 miliona EUR od doprinosa za penzijsko osiguranje, naplaćeno je 27,9 miliona EUR, dok je u istom mjesecu prošle godine ova stavka vrijedila 29 miliona EUR.

Od poreza na dohodak pojedinaca naplaćeno je deset miliona EUR, milion manje nego u julu prošle godine, dok je plan bio 9,2 miliona EUR.

Dijeljenje subvencija na zarade u ugroženim djelatnostima, bilo je uslovljeno plaćanjem duga za porez i doprinose na zarade, što je uticalo na povećanje naplate kod ovih dažbina i pored smanjenja broja radnika za oko 35 hiljada u odnosu na jul prošle godine.

Od poreza na dobit preduzeća je umjesto planiranih 2,3 miliona naplaćeno 5,5 miliona, što je i za 1,6 miliona EUR više nego u istom mjesecu prošle godine.

Vlada je rebalansom budžeta planirala da u julu ima rashode od 174,9 miliona EUR, a potrošila je 190,2 miliona, odnosno 15,3 miliona više. Izvršna vlast je štedjela na stavci bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca jer je umjesto planiranih 41,8 miliona, potrošila jedan milion manje, kao i kod transfera za socijalnu zaštitu gdje je umjesto mogućih 49,9 miliona EUR potrošila 46,5 miliona EUR.

Umjesto planiranog troška za subvencije od 4,2 miliona EUR podijeljeno je svega 1,9 miliona.

Rashodi za tekuće održavanje smanjeni su s 2,6 na 2,2 miliona EUR.

Trošak za ostale izdatke smanjen je s 13,2 na 10,3 miliona EUR.

Vlada u julu, mjesecu početka predizborne kampanje, nije štedjela na stavci transferi institucijama, pojedincima, nevladinim organizacijama (NVO) i javnom sektoru, gdje je umjesto planiranih 19,3 miliona EUR potrošeno 35,7 miliona EUR.

Ovaj iznos je čak za deset miliona EUR veći nego u istom mjesecu prošle godine. Rashodi za usluge su umjesto planiranih 4,5 miliona koštali šest miliona, rashodi za materijal iznosili su 3,6 umjesto 3,3 miliona EUR, ostali tekući izdaci 5,6 miliona EUR umjesto 4,6 miliona EUR.

Najčitanije