fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da ograniči stanogradnju

Vlada da ograniči stanogradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Krajnje je vrijeme da Vlada sprovede politiku kojom će se ograničiti i usmjeriti stanogradnja kako bi se očuvao ravnomjerni razvoj sjevernog i južnog regiona, poručio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“Država ekonomsku politiku ne usklađuje sa populacionom, jer se migracije koje se odvijaju dešavaju kao proizvod nekontrolisane gradnje u Podgorici i južnim djelovima Crne Gore, što ima za posljedicu iseljavanje stanovništva sa sjevera. To dovodi do izumiranja kompletne sjeverne regije, koja ostaje bez ljudi i kadra, koji su sposobni da nose razvoj”, kazao je Drecun Pobjedi.

Ne postoje zvanični podaci o broju praznih stanova u Crnoj Gori, a Monstat raspolaže podacima iz 2011. godine, kada je, prema popisu iz te godine, nenastanjenih ili praznih stanova bilo skoro 59 hiljada.

Prema podacima Monstata iz 2011, u Crnoj Gori je bilo 314,7 hiljada stanova. Od ukupnog broja praznih stanova, bilo je 51,93 hiljade privremeno nenastanjenih i 7,05 hiljada napuštenih. Rezultati popisa pokazuju da je u 2011. u Crnoj Gori bilo 192,24 hiljade domaćinstva.

Od ukupnog broja domaćinstava, 9,6 odsto su bila podstanarska i zakupljivala su stan u kojem žive.

Prema riječima Drecuna, u ovom trenutku je gotovo nemoguće utvrditi koliko ima praznih stanova.

“Može se sa sigurnošću utvrditi da u Crnoj Gori postoji više od 300 hiljada stambenih jedinica, što govori da ima mnogo više stambenih jedinica nego porodičnih domaćinstava”, naveo je Drecun.

Prema njegovim riječima, teško je reći da li se broj praznih stanova povećao od 2011. godine, ali se, kako je kazao, sigurno nije smanjio.

Drecun smatra da je krajnje vrijeme da se država “dozove pameti” i da Vlada vodi politiku kojom će se stanogradnja bukvalno ograničiti i na neki način usmjeriti, kako bi se očuvao ravnomjerni razvoj sjevera i juga.

“Jedna od mjera ravnomjernog razvoja je i auto-put koji je u izgradnji, ali on ne može biti jedina mjera i mora se raditi i na drugim”, poručio je Drecun.

On je dodao da dobra mjera za ravnomjerni razvoj može biti i afirmacija projekta ekonomskog državljanstva u pravcu ulaganja u sjeverni region više nego u centralnu i južnu regiju.

Najčitanije