fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVećina izdavaoca privatnog smještaja nije zadovoljna sezonom

Većina izdavaoca privatnog smještaja nije zadovoljna sezonom

Budva, (MINA-BUSINESS) – Turistička sezona je prema statistici bila vrlo uspješna, ali ti pokazatelji ne mogu da se primijene potpuno i na privatni smještaj, ocijenila je direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja, Branka Džoganović i dodala da previše ne očekuju ni od postsezone.

„Upućeni smo u statistiku koja pokazuje da je sezona bila vrlo uspješna, ali ti pokazatelji ne mogu da se primijene potpuno i na privatni smještaj prvenstveno zbog neravnomjerne popunjenosti, dosta kasnog početka, izuzetno kratkog perioda sezone i naglog završetka“, kazala je Džoganović agenciji Mina-business.

Ona je rekla da nagomilane finansijske obaveze, uglavnom zbog izostanka podrške u vrijeme kovid krize prošle godine, ne mogu nikako biti izmirene sa 30 dana popunjenosti kapaciteta.

„Prema prvim podacima ankete koju sprovodimo unutar Udruženja, 70 odsto izdavaoca je zadovoljno, iako je kod 65 odsto njih popunjenost kapaciteta bila manja nego 2019. godine“, precizirala je Džoganović.

Ona je dodala da je 40 odsto do sada anketiranih uspjelo da izmiri veći dio svojih obaveza, 27 odsto manji dio, a svega 27 odsto ima najave gostiju do kraja godine.

„Za neke je sezona sigurno bila vrlo uspješna, ali za većinu to ne možemo da tvrdimo“, poručila je Džoganović.

Prema njenim riječima, struktura izdavaoca u Crnoj Gori je raznovrsna, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

„Koncentracija smještajnih kapaciteta je većim dijelom u južnoj regiji, ali i tu možemo govoriti o neravnomjernoj posjeti turista. S obzirom na to da su ove sezone dominirali gosti iz regiona, najveću posjećenost su bilježili gradovi koji su se u pripremnom periodu adekvatno organizovali i obratili ciljnoj grupi pravom ponudom“, saopštila je Džoganović.

Iz ugla Udruženja, kako je objasnila, dobra sezona je ona gdje se govori o prosječno 70 odsto popunjenosti smještajnih kapaciteta za period od maja do septembra, a odlična je kada se govori o istom procentu popunjenosti, ali od marta do novembra.

„Ovo nije bila takva sezona i Udruženje očekuje od nadležnih državnih i finansijskih institucija i lokalnih samouprava da nam omoguće takve sezone. Znamo da je to moguće, naši su kapaciteti spremni, volja za saradnjom postoji, ostalo je na njima“, poručila je Džoganović.

Na pitanje kakvu postsezonu očekuju izdavaoci privatnog smještaja, Džoganović je odgovorila da očekivanja manje-više nijesu prevelika.

„Svjesni smo da je ovo period kada kovid režimi putovanja diktiraju dinamiku i obim kretanja gostiju. U ovom i narednom periodu posvećeni smo jačanju infrastrukture Udruženja. Svakodnevno dobijamo nove članove iz različitih opština što će nam pomoći da zajedno sa lokalnim upravama i turističkim organizacijama radimo na boljem ambijentu za narednu godinu“, kazala je Džoganović.

Ona smatra da je važno da izdavaoci budu dobro organizovani, prvenstveno na lokalnom nivou. Na taj način se lakše uspostavlja regijska saradnja za kreiranje ponude prema krajnjem gostu.

„Zalažemo se za smanjenje sezonalnosti, za jedinstvenu ponudu kapaciteta na jugu i sjeveru. Naše aktivnosti će biti usmjerene sa jedne strane u ovom pravcu. Finansijska podrška je naš drugi pravac djelovanja. Još ne možemo da se obradujemo svim najavljenim fondovima i programima podrške, jer ako se ne bude vodilo računa o kreditnoj sposobnosti naše ciljne grupe, ponovo će se desiti da imamo ponude sa uslovima koje malo ko ispunjava“, rekla je Džoganović.

Ona je dodala da se Udruženje obratilo finansijskim institucijama i ponudilo da ih informišu o svim ograničavajućim faktorima koji trenutno sputavaju izdavaoce, kako bi maksimalno, poštujući i svoje pricipe poslovanja, kreirali proizvode koje će veći broj izdavaoca moći da iskoristi.

„Pored izdavaoca koji su registrovani kao preduzeća ili preduzetnici, tu su i fizička lica koja posluju na osnovu rješenja za izdavanje i upravo je to najranjivija kategorija za koju tražimo rješenje“, zaključila je Džoganović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije