fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUtvrđeni paketi podrške privredi za očuvanje životnog standarda

Utvrđeni paketi podrške privredi za očuvanje životnog standarda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Plan interventnih nabavki, Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i druge privremene ekonomske mjere kao odgovor na krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je Vlada, imajući u vidu da dolazi do značajnog rasta cijena hrane, energenata i sirovina, kreirala set mjera kako bi se održala ekonomska stabilnost i očuvao životni standard, koji je značajno unaprijeđen programom Evropa sad.

Mjere su usvojene na predlog ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i socijalnog staranja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Crna Gora kao uvozno zavisna i decenijama urušavana ekonomija, već osjeća posljedice dešavanja u Ukrajini zbog čega je neophodno donositi odluke koje će u kratkom roku pomoći građanima“, navodi se u saopštenju.

U cilju stvaranja zakonskog osnova kojim će Vlada moći da uvede privremene mjere radi ublažavanja negativnih uticaja povećanja cijena, Ministarstvo ekonomskog razvoja je pripremilo Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

„Tim zakonom je predviđeno da Vlada, u slučajevima ozbiljnih inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard građana i ekonomsku aktivnost, podzakonskim aktom može utvrditi listu proizvoda, maksimalne maloprodajne cijene koje će važiti za sve trgovačke lance i trajanje privremene mjere“, navodi se u saopštenju.

Izbor proizvoda koji će se naći na listi, zavisiće od procjene Vlade u datom trenutku, i to na bazi detaljnih analiza. Ministarstvo ekonomskog razvoja je već razvilo posebnu metodologiju praćenja cijena osnovnih životnih namirnica na mjesečnom nivou, te na taj način raspolaže informacijama o cijenama i maržama za osnovne prehrambene artikle.

Vlada je u obavezi da odluku preispituje periodično, a najmanje na tromjesečnom nivou.

Na današnjoj sjednici utvrđene su i mjere podrške privredi i građanima u iznosu od 13 do 50 miliona EUR, u zavisnosti od njihovog trajanja.

„Mjera smanjenja akciza na gorivo do 40 odsto doprinijeće obezbjeđivanju stabilnosti cijene goriva u iznosu do pet miliona EUR mjesečno. Predviđena je i mjera smanjenja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice uz nula odsto PDV-a za promet i uvoz brašna i jestivog suncokretovog ulja i smanjenje stope PDV-a sa 21 odsto na sedam odsto za so, u iznosu od oko tri miliona EUR“, precizirali su iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede opredijelilo je dodatne subvencije i to za proizvodnju žitarica u iznosu od 350 hiljada EUR, za proizvodnju kasnog krompira, koji se tretira kao osnovna životna namirnica u iznosu od 150 hiljada EUR, dodjelu besplatnih plastenika za proizvodnju povrća u iznosu od 500 hiljada EUR i dodjelu poljoprivrednih vaučera registrovanim poljoprivrednim proizvođačima vrijednosti 200 EUR u ukupnom iznosu od četiri miliona EUR.

Dodatno, Ministarstvo ekonomskog razvoja je pripremilo Plan interventnih nabavki koji Vlada može aktivirati u slučaju problema u snabdijevanju tržišta nakon što donese odluku kojom se proglašava takvo stanje na teritoriji cijele države ili u jednom njenom dijelu.

„Planom se propisuju mjere, vrsta, količina i vrijednost robe za koje se procjenjuje da postoji problem u snabdijevanju, kao i nosioce realizacije po opštinama“, dodaje se u saopštenju.

Postupak snabdijevanja tržišta Crne Gore pšenicom, osnovnim pšeničnim proizvodima, jestivim uljem, šećerom i drugim proizvodima uređuje se Zakonom o interventnim nabavkama, koji je usvojen nakon što su robne rezerve ukinute 2003. godine jer je tada ocijenjeno da nijesu komercijalne.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jovović: Predstojeća sezona bi trebalo da nadmaši prethodnu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstojeća ljetnja turistička sezona bi, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta,...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu