fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojene izmjene Zakona o radu

Usvojene izmjene Zakona o radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština je usvojila izmjenu Zakona o radu, kojom je predviđeno da smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za sticanje uslova za starosnu penziju, stupi na snagu početkom naredne godine.

Izmjenu Zakona o radu podnio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, koji je ponovio da je taj amandman prvobitno podnijet zbog usklađivanja norme iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) sa Zakonom o radu.

“Da je ovaj zakon donešen protiv specijalnog državnog tužioca, Milivoja Katnića, on bi u ponedjeljak dobio rješenje o penziji, a to se nije desilo. Zakon o tužilaštvu jasno je normirao da Katniću treba Tužilački savjet da konstatuje prestanak mandata”, rekao je Knežević u Skupštini.

On je kazao da poziva sve te stručnjake koji smatraju da su ovi amandani bili loši, da naprave fiskalni uticaj i procjenu te norme.

“Više bi uštedjeli sa ovom normom, ali samo sam pokazao spremost na kompromis. Takođe, treba imati u vidu da ima hiljade i hiljade mladih ljudi koji čekaju da rade”, dodao je Knežević.

Poslanici su izglasali i da postoji javni interes za povratnim dejstvom, odnosno da se retroaktivno granica od 67 godina vraća od 12. juna kako bi se mogli poništiti rješenja o raskidu radnog odnosa koja su u međuvremenu donijeta.

Poslanici su izglasali i da izmjene stupe na snagu po hitnom postupku.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, pozvao je poslanike da se izmijeni Zakon o radu, da “ono što su zabrljali” isprave.

“O jadu nas je zabavila smjena Katnića. Mi smo sada u stanju da šaljemo Crnogorce i Crnogorke u penziju sa 30 godina starosti, samo da se otarasimo gospodina Katnića”, poručio je Popović.

Najčitanije