fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspješna prekogranična saradnja Crne Gore i Srbije traje već 15 godina

Uspješna prekogranična saradnja Crne Gore i Srbije traje već 15 godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Srbija već 15 godina uspješno sarađuju u okviru programa prekogranične saradnje, uz podršku Evropske unije (EU), što će se nastaviti i u budućnosti kroz programski okvir IPA III, ocijenjeno je na finalnoj konferenciji u Podgorici.

Na finalnoj konferenciji IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, promovisani su rezultati projekata realizovanih tokom finansijske perspektive IPA II u cilju poboljšanja kvaliteta života građana koji žive u 14 sjevernih opština u Crnoj Gori i tri okruga u zapadnoj Srbiji.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, kazala je da je tokom finansijskog ciklusa, koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, ugovoreno 28 projekata ukupne vrijednosti od preko 7,7 miliona EUR, od čega je doprinos EU 6,4 miliona.

“Od početka prekogranične saradnje, 2008. godine, do sada je opredijeljeno preko 15 miliona EUR za projekte koji sprovode institucije i organizacije iz dvije države“, navela je Gorčević.

Ona je istakla da program prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore doprinosi razvoju programskog područja kroz podsticanje saradnje, razmjene iskustava i korišćenja potencijala, kako bi se ova regija učinila atraktivnom za život i rad.

„Uspjeh ovoga i ostalih programa prekogranične i međuregionalne saradnje u kojima učestvuju Srbija i Crna Gora, ali i uopšte korišćenje evropskih fondova, najbolji su dokaz zajedničke posvećenosti integraciji u EU, uz poseban fokus na ekonomsku integraciju i potrebe građana, odnosno njihov životni standard“, poručila je Gorčević.

Ministarka za evropske integracije Srbije, Tanja Miščević, podsjetila je da je prekogranično područje, za ne tako velika sredstva, imalo mnogo koristi, a korisnici projekata su bili raznoliki – od lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, novih biznisa, start up-ova, osjetljivih grupa.

Ona se osvrnula na uspješne projekte koji su sprovedeni kroz program prekogranične saradnje u oblasti upravljanja otpadom, unapređenja turističkog potencijala, razvoja zanata, nabavke opreme za zaštitu i spašavanje i unapređenje zdravstvene zaštite, a poseban fokus je bio na projekte koji uključuju mlade ljude u prekograničnom području.

„Potpisivanjem novog finansijskog sporazuma i rad na promociji novih poziva u IPA III finansijskoj prerspektivi, kroz dva tematska prioriteta, na raspolaganju ćemo imati 8,4 miliona EUR. Naš zadatak je da animiramo i nove i stare korisnike, kako bi iskoristili što više sredstava. Ovo je dokaz ozbiljne i dobre saradnje između Crne Gore i Srbije, koja će kroz ovakve projekte samo da se unaprjeđuje“, poručila je Miščević.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da je Unija ponosna što je podržala ove projekte, jer su značajno poboljšali živote ljudi koji žive u područjima obuhvaćenim programom.

„EU, Crna Gora i Srbija, su nedavno potpisale i novi sporazum, koji obezbjeđuje ukupno 8,4 miliona EUR za narednih nekoliko godina. Novi prekogranični program nastavlja da njeguje saradnju u oblasti kulturne baštine, zdravstvenih i socijalnih usluga i mogućnosti zapošljavanja“, kazala je Popa.

Na konferenciji su predstavljeni neki od najuspješnijih projekata koji su realizovani u okviru programa.

Institucije i organizacije iz programskog područja su sprovele zajedničke aktivnosti u oblastima kulture, zdravstva, ekonomske saradnje, socijalne inkluzije, zapošljavanja, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama, kao i razvoja turističkih potencijala kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa.

IPA II Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 realizuje se na teritoriji 14 opština u Crnoj Gori – Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak, kao i na teritoriji Raškog, Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Srbiji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije