fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA traži beneficirani radni staž za radnike rudnika obojenih metala

URA traži beneficirani radni staž za radnike rudnika obojenih metala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Građanskog pokreta URA podnijeli su nadležnom ministarstvu inicijativu za izmjenu Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, kako bi se radnicima svih rudnika obojenih metala u Crnoj Gori obezbijedio beneficirani radni staž.

URA je, kako su precizirali njeni predstavnici, podnijela inicijativu za izmjenu Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje.

Predstavnici Građanskog pokreta URA su kazali da su im se obratili radnici više rudnika kako bi ih upoznali sa situacijom u kojoj se nalaze i problemima u vezi sa beneficiranim radom radnika na površinskom kopu.

“Površinski kopovi na kojima se kopaju teški metali najopasniji su po zdravlje radnika. Međutim, prema dosadašnjem Pravilniku, beneficirani staž u površinskoj eksploataciji imali su samo radnici rudnika boksita i lignita. U Crnoj Gori, međutim, postoji više rudnika čiji radnici rade u površinskoj eksploataciji, a nijesu obuhvaćeni Pravilnikom“, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Oni su dodali da prema postojećem Pravilniku beneficirani radni staž neće imati ni radnici u rudniku Brskovo u Mojkovcu, ukoliko dođe do njegovog otvaranja.

„Izmjene Pravilnika bi, ukoliko budu usvojene, obuhvatile radnike svih rudnika obojenih metala, a ne samo one u rudnicima boksita, kao što je to do sada bio slučaj“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Građanskog pokreta URA su od nadležnih tražili i da urade analizu stanja po tom pitanju u svim rudnicima u Crnoj Gori, posebno za nikšićke Boksite, Rudnik uglja i Šuplja stijena u Pljevljima.

“Nakon sprovedene analize, na osnovu Zakona o državnoj upravi, očekujemo od nadležnih da izmijene Pravilnik o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje, te da o tome obavijeste radnike i javnost”, zaključuju iz te partije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...