fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUprava prihoda traži stečaj za Montenegro Airlines

Uprava prihoda traži stečaj za Montenegro Airlines

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda (UP) uputila je zahtjev Privrednom sudu za pokretanje stečaja u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu (MA), pišu Vijesti.

MA, prema posljednjim podacima sa crne liste poreskih dužnika, koja je objavljena krajem januara, državi duguje 11,97 miliona EUR za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih. Ukupni dugovi kompanije na kraju prošle godine iznosili su 110 miliona EUR.

Zaposlenima se duguje šest zarada, kao i staž za period od septembra 2017. godine.

Iz Vlade su 24. decembra saopštili da više nemaju pravnih mogućnosti da avio-prevozniku daju državnu pomoć, a već narednog dana je menadžment kompanije obustavio letove.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je početkom septembra prošle godine donijela odluku o privremenoj zabrani dalje državne pomoći MA, saopštavajući da su i dotadašnje pomoći bile nezakonite i suprotne pravilima EU.

MA je zvanično osnovan 1994. godine, a 1997. je imao prve letove.

Vlada je početkom februara osnovala novu avio-kompaniju ToMontenegro, koja je u međuvremenu kupila dva aviona i počela postupak zapošljavanja radnika i dobijanje potrebnih licenci i dozvola. Ta kompanija planira kupovinu još jednog avion za koji je MA do sada plaćao rate.

U ToMontenegru prve letove očekuju u junu.

Račun MA je na kraju marta bio u blokadi za dug od 20 miliona EUR. U martu i aprilu ove godine u registru zaloga je zavedeno 11 prijava javnih izvršitelja koji upisuju zaloge nad novcem i imovinom MA. Posljednji zalog upisan je na 13. april.

Ukoliko Privredni sud prihvati zahtjev za uvođenje stečajnog postupka, svim radnicima u MA, kojih sada ima oko 400, prestali bi ugovori o radu, a stečajni upravnik može angažovati onoliko koliko procijeni da mu je potrebno.

S obzirom na to da nastavak rada kompanije nije moguć, ostaje samo varijanta da se stečaj sprovede kroz klasični bankrot, odnosno, prodajom imovine kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri naplatili povjerioci.

Posao stečajnog upravnika bio bi da pozove sve povjerioce da prijave svoja potraživanja, kako bi se formirao odbor povjerilaca, dugovi kompanije podijelili prema isplatnim redovima, utvrdio status obezbijeđenih povjerilaca, kao i da popiše svu imovinu i potraživanja od drugih koje ima MA.

Obezbijeđeni povjerioci su oni koji su prije uvođenja stečaja stekli pravo naplate duga sudskom odlukom, rješenjem izvršitelja, hipotekom i zalogom i oni imaju prednost u naplati potraživanja.

U prvom isplatnom redu su potraživanja radnika za zarade, ali je u ovom slučaju, zbog male imovine MA i mogućeg značajnog broja obezbijeđenih povjerilaca, pitanje da li će se iz prodaje imovine svi i u punom obimu moći naplatiti.

U drugom isplatnom redu je država za poreska potraživanja, a u trećem svi ostali neobezbijeđeni povjerioci.

Ministarstva finansija i kapitalnih investicija su u proteklom periodu imali više razgovora sa predstavnicima sindikata MA o isplati zaostalih zarada i socijalnom programu, ali Vlada nije mogla isplatiti zarade, jer bi i to bilo kršenje Zakona o državnoj pomoći.

Ukoliko bude uveden stečaj, radnici će dio potraživanja moći da dobiju iz stečajne mase od prodaje imovine, dok bi dio neisplaćenih potraživanja mogli da dobiju od Fonda rada.

Najčitanije