fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUNKCG: Privilegovani strani trgovci naftom

UNKCG: Privilegovani strani trgovci naftom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje naftnih kompanija (UNKCG) poslalo je dopis Privrednoj komori (PKCG) u kojem protestuje što su u Odbor udruženja energetike i rudarstva izabrani samo predstavnici naftnih kompanija sa stranim vlasništvom, dok nijedna domaća nije dobila predstavnika.

Predstavnike u Odboru dobili su Jugopetrol (Grčka), INA (Hrvatska), Lukoil (Rusija), Petrol (Slovenija) i Hifa oil (BiH), pišu Vijesti.

U dopisu, u koji je list imao uvid, navodi se da je to nastavak svjesnog ignorisanja malih i srednjih crnogorskih preduzeća od PKCG zarad interesa stranih kompanija, a da su ciljevi gušenje domaćih firmi i očuvanje decenijskog privilegovanog položaja takozvanih velikih trgovaca.

Zbog toga traže da se ponove izbori, omogući njihovo učešće i da im se dostave svi zapisnici sa dosadašnjih sjednica.

“Takvim nesmotrenim i netransparentnim procesom selekcije članova Odbora koji je formiran isključivo od predstavnika stranih firmi, bez obzira što su najveće, perfidno je eliminisan cjelokupan sektor malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, čiji su interesi po mnogo čemu drugačiji od interesa velikih korporacija, pa danas nemamo u tom Odboru nijednu lokalnu ili crnogorsku firmu iz malog i srednjeg biznisa”, navedeno je u dopisu.

Odbori PKCG učestvuju u pregovorima sa Vladom i resornim ministarstvima oko svih važnih pitanja, učestvuju u izradama strategija i planova za svoje oblasti, mogu predlagati inicijative, zakonska ili podzakonska rješenja.

Predstavnici domaćih kompanija se boje da će velike kompanije koristiti takav uticaj da dodatno privileguju svoj položaj, a otežaju rad domaćih trgovaca naftnim derivatima.

PKCG je, kako navode, ranije odbijala zahtjeve za učešće UNKCG u Grupaciji naftnih distributera unutar Komore, a zatim kada su domaće kompanije počele da se pojedinačno učlanjuju i da dođu u situaciju da preglasavaju strane naftne kompanije, ta grupacija je ugašena pod izgovorom izbora u resorni odbor udruženja energetike i rudarstva, gdje su sada jedini predstavnici iz stranih kompanija.

“Zanemaruju da brojimo 15 članica, nekad manje, nekad više, ali sa tendencijom povećanja članstva, koje su proše godine zapošljavale oko 600 radnika, da svaka od naših članica plaća članske doprinose PKCG. Zanemaruje se da je ukupan godišnji promet svih naših članica preko 205 miliona EUR i da činimo značajan dio crnogorskog tržišnog učešća u sektoru trgovine naftom i naftnim derivatima, kako u veleprodaji – distribuciji oko 35 odsto, tako i u maloprodaji nafte i naftnih derivata oko 50 odsto”, kazali su iz UNKCG.

Oni navode da takav slijed događaja i dosadašnji odnosi PKCG prema domaćim kompanijama pokazuju da su tvrdnje da su ovi članovi izabrani na izborima o kojima je “negdje na sajtu” objavljena najava samo opravdanje, jer predstavnici domaćih kompanija o tim izborima nisu bili obaviješteni.

Iz PKCG su Vijestima kazali da Grupacija za trgovinu naftom i naftnim derivatima nije ugašena, već joj je istekao mandat usljed izbora novog saziva Odbora udruženja energetike i rudarstva, kao i da odluke o njegovom osnivanju i ukidanju donosi Upravni odbor PKCG.

“Budući da je mandat dosadašnjih saziva svih Odbora udruženja, pa tako i Odbora udruženja energetike i rudarstva istekao u junu, Upravni odbor Komore je donio odluku o raspisivanju izbora za članove Odbora udruženja”, kazali su iz PKCG.

Na osnovu dobijenih prijava Upravni odbor PKCG je za članove Odbora udruženja energetike i rudarstva izabrao predstavnike iz sektora distribucije nafte i naftnih derivata: Hifa, INA, Jugopetrol, Lukoil i Petrol. Oni navode i da se u toku trajanja mandata odbora udruženja mogu birati i novi članovi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...