fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUloga regulatora nikada nije bila važnija

Uloga regulatora nikada nije bila važnija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijska tržišta prolaze kroz duboku transformaciju, vođenu globalnim procesima deregulacije liberalizacije i ubrzanim tehnološkim inovacijama, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris i dodao da uloga regulatora nikada nije bila važnija.

“U ovom dinamičnom i izazovnom okruženju, uloga regulatora nikada nije bila važnija i odgovornija. Stabilnost finansijskog sistema postaje ključni faktor otpornosti na promjene i krize, a odgovornost centralnih banaka je da tu stabilnost osiguraju svojim djelovanjem”, kazao je Fabris na konferenciji Montenegro Financial Markets, koja je počela u Podgorici.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala, Željko Drinčić, rekao je da će, između ostalog, na konferenciji biti organizovan panel o finansijskoj edukaciji, u saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju razvoj (OECD), prenosi Mediabiro.

“Posebno ističemo našu ulogu u organizaciji godišnjeg sastanka tehničke pomoći na projektu finansijske edukacije, koji se paralelno odvija sa konferencijom. Kroz navedene aktivnosti i projekte, Komisija potvrđuje svoju predanost unapređenju tržišta kapitala, uz naglasak na transparentnost, efikasnost i zaštitu investitora”, kazao je Drinčić.

On je naveo da je njihov rad usmjeren ka stvaranju povoljnih uslova za investiranje i razvoj tržišta kapitala, što će doprinijeti ukupnom ekonomskom napretku finansijskoj stabilnosti Crne Gore.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, Marko Ivanović, rekao je da je crnogorsko tržište osiguranja najuređenije od svih zemalja u regionu koje nijesu članice EU.

“Za razliku od ostalih tržišta, rast tržišta osiguranja bilježi organski rast, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, crnogorski osiguravači su u prošloj godini isplatili 49,8 miliona EUR po osnovu odštetnih zahtjeva korisnika osiguranja, što je 9,2 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

“Posmatrano na agregatnom nivou, ukupan broj odštetnih zahtjeva u prošloj godini je iznosio 80,28 hiljada i povećan je 21,4 odsto u odnosu na 2022. Od ukupno navedenog broja zahtjeva za isplatu šteta, 93 odsto je riješeno tokom prošle godine”, naveo je Ivanović.

Ukupna bruto fakturisana premija nadmašila je dosadašnje rezultate sektora osiguranja iznosila je 119,5 miliona EUR, što predstavlja rast od 10,3 odsto. Pored tradicionalno najveće koncentracije premije kod obaveznih osiguranja, prošle godine je nastavljen snažan trend rasta premije dobrovoljnih osiguranja kao i životnih osiguranja.

“Tokom prošle godine zabilježen je i rekordan broj od 704,09 hiljada zaklijučenih ugovora o osiguranju, što predstavlja rast od 10,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu”, dodao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, crnogorski osiguravači su u prošloj godini isplatili 49,8 miliona EUR po osnovu odštetnih zahtjeva korisnika osiguranja, što je 9,2 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Ministar finansija, Novica Vuković, kazao je da su svjesni koliko je finansijsko okruženje složeno i da je Vlada čiji je član odlučna da vodi odgovorne ekonomske politike.

Kako je naveo, osvrćući se na državne finansije, plan Ministarstva finansija je da u budućnosti emituje obveznicu za stanovništvo, a da je finansijska zajednica u tom procesu od velike pomoći.

Konferencija, koja traje dva dana, okuplja regionalne stručnjake iz svijeta finansija, bankarstva i osiguranja. Na šest panela će se obratiti brojni stručnjaci iz zemlje i regiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije