fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgostitelji i hotelijeri dostavili Vladi više zahtjeva

Ugostitelji i hotelijeri dostavili Vladi više zahtjeva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ugostitelji i hotelijeri Crne Gore traže od Vlade da im omogući hitno otvaranje ugostiteljskih objekata i uvrštavanje turističkih i ugostiteljskih radnika u prioritetnu grupu za vakcinaciju.

Oni su predložili Vladi da formira radnu grupu za pripremu turističke sezone, kao i prevazilaženje krize i konsultacije oko primjene mjera Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Usvajanje zahtjeva bi djelimično riješilo naše probleme i omogućilo da opstanemo do stabilizacije cjelokupne situacije, a da dugove plaćamo na odloženo. U suprotnom dovešćemo u pitanje egszistenciju zaposlenih, a naše firme u trajnu nelikvidnost”, navodi se u zahtjevima dostavljenim Vladi.

Hotelijeri, turističke agncije i ugostitelji dostavili su listu zahtjeva Vladi, navodeći da su se u protekljih 13 mjeseci trudili da sačuvaju najvredniji resurs, odnosno zaposlene, ali da je to, usljed drastičnog pada prometa i nedovoljne podrške nadležnih, postalo nemoguće.

Oni od Vlade traže produženje i proširenje mjera turističkoj privredi, prije svega bezuslovnu isplatu subvencija na zarade zaposlenih.

“Mjere podrške koje su usvojene za prvi kvartal povećale su iznos podrške na iznos pune bruto minimalne zarade u Crnoj Gori, ali su pooštereni kriterijumi u ostvarivanju tog prava u pogledu izmirenih obaveza za poreze i doprinoise, što je onemogućilo veliki broj zaposlenih da ostvari to pravo”, objasnili su predstavnici ugostitelja i hotelijera.

Oni su naveli da je anketa koja je sprovedena među njihovim članovima pokazala da je njih 39 odsto zbog navedenih uslova ostvarilo tu podršku. Poslodavci usljed mjere zabrane i ograničenja rada često nijesu bili u mogućnosti da obezbijede ni novac za neto zarade preko minimalne, a kamoli da izmire obaveze za poreze i doprinose zaključno sa trećim kvartalom prošle godine.

Predstavnici ugostitelja i hotelijera traže povećanje subvencija na zarade zaposlenih na iznos od 250 EUR za drugi kvartal.

Oni smatraju da, s obzirom na to da je u prvom kvartalu u većini gradova bio zabranjen rad, poslodavci neće moći da izmire iznos zarade preko minimalne.

“Time je egzistencija zaposlenih ugrožena, budući da je veliki broj njih među podstanarima i da su roditelji. Stoga, neophodno je povećati iznos podrške sa 222 na 250 EUR, kako bi se bar dijelom poboljšao status zaposlenih”, navodi se u zahtjevima.

Oni smatraju da je neophodno smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na neto zarade manje od 500 EUR.

“Zaposleni u sektoru ugostiteljstva su najugroženiji usljed mjere zabrane i ograničenja rada, dok su poslodavci zbog toga onemogućeni da ostvaruju prihode, pa je potrebno poboljšati status tih radnika. Svjesni činjenice da su naši zaposleni nosioci posla, iznos smanjena poreskog opterećenja ćemo iskoristiti na uvećanje njihovih neto zarada”, kazali su predstavnici ugostitelja i hotelijera.

Oni su saopštili da je neophodan bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele, do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije.

“Prethodnim moratorijumom je data mogućnost da se uvedu moratorijumi na otplatu kredita uz određene uslove, što značajan dio poslodavaca nije ispunjavao, pa je bio primoran da kreditne obaveze plaća iz ušteđevine ili ličnih pozajmica”, objasnili su predstavnici ugostitelja i hotelijera.

Oni du dodali da zbog dugog trajanja epidemije i zabrane rada, kompanije nijesu u mogućnosti da se snalaze na taj način, pa je potrebno uvesti bezuslovni moratorijum za sve koji imaju potrebu za njim.

Predstavnici ugostitelja i hotelijera traže i produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata i za kredite koji su reprogramirani u ovoj godini ili im je produžen grejs period.

“Vlada je trećim paketom mjera podrške omogućila pravo na subvenciju kamata za vrijeme odobrenog grejs perioda, pri čemu je rok za podnošenje zahtjeva bio 31. decembar. Međutim, usljed opterećenosti banaka i Investiciono razvojnog fonda (IRF) jedan dio subjekata nije uspio da ostvari reprogram tokom prošle godine, već tokom ove, čime nemaju pravo da podnesu zahtjev za subvencije kamata”, navodi se u zahtjevima.

Oni su dodali da su poslovne banke značajnom broju privrednika omogućile reprogram na svega šest mjeseci ili godinu, uz obrazloženje da će se situacija stabilizovati.

“Kako se situacija nije stabilizovala banke su zainteresovane da produže grejs period, ali privrednici nemaju pravo na subvenciju kamata na njega”, kazali su predstavnici ugostitelja i hotelijera.

Oni traže i oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za prošlu i ovu godinu, jer su prošle godine ostvarile 50 do 90 odsto manje prihoda nego 2019.

“Većina lokalnih uprava nije smanjila porez na nepokretnost, time teret krize prenose na privrednike”, navedeno je u zahtjevima.

Ugostitelji i hotelijeri traže odlaganje plaćanja obaveza za komunalije tokom zabrane rada, jer nemaju prihod, a fiksni troškovi se obračunavaju. Oni predlažu i da se nakon stabilizacije ekonomske situacije omogući zaključenje reprograma na dvije godine.

Među zahtjevima je i omogućavanje subvencija za zakup prostora i komunalija tokom zabrane rada.

“Država je mjerama podrške smanjila zakupe prostora u njenom vlasništvu, dok je zakup u zoni morskog dobra smanjen 50 odsto. Većina privrednika iznajmljuje prostore od privatnika, pa je potrebno svima dati jednaku podršku, subvencionisanjem troškova zakupa”, kazali su predstavnici ugostitelja i hotelijera.

Oni traže moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu, porez na dodatu vrijednost od sedam odsto za sve ugostiteljske usluge, kao oslobađanje od plaćanja poreze i doprinose na zarade za vrijeme zabrane rada.

Najčitanije