fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUblažavanje primjene privremenih mjera u ZZZ

Ublažavanje primjene privremenih mjera u ZZZ

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Područne jedinice Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i svi biroi rada pozivaće od sjutra nezaposlene osobe, koje su se nakon uvođenja privremenih mjera Vlade prijavljivale putem vanrednih mailova, na individualne konsultacije.

Iz ZZZ-a je saopšteno da će nezaposleni biti u obavezi da, u zakazanom terminu, dostave na uvid originalnu dokumentaciju, uz obezbjeđivanje i poštovanje propisanih mjera.

“Takođe, područne jedinice Zavoda i svi biroi rada pozivaće od sjutra i nezaposlene, koji su u prethodnom periodu dostavili dokumentaciju putem vanrednih mailova, u cilju rješavanja podnijetih zahtijeva za novčanu naknadu i sprovođenja postupka”, navodi se u saopštenju.

Menadžment ZZZ je, kako je saopšteno, donio odluku o ublažavanju primjene privremenih mjera za zaštitu korisnika prava i usluga iz Zakona o posredovanju pri zapošljvanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i zaposlenih u ZZZ, a u skladu sa preporukama Vlade za sprovođenje privremenih mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim koronavirusom.

“Nezaposleni kojima su potrebne potvrde, obrasci i ostalo mogu se obratiti putem vanrednih mail adresa koje su dostupne na zvaničnom sajtu Zavoda www.zzzcg.me. Službenici Zavoda obavijestiće nezaposlene o terminu preuzimanja potrebne dokumentacije”, rekli su iz ZZZ-a.

Nezaposlene osobe, zbog privremenih mjera Vlade, i dalje nijesu u obavezi da dolaze u biroe rada u cilju ličnog javljanja shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

“Obavještenje o sljedećem javljanju nezaposleni će dobiti putem telefona. Takođe, osobe koje hoće prvi put da se prijave na evidenciju nezaposlenih mogu se obratiti putem vanrednih mailova koji su dostupni na sajtu Zavoda. Njima će se dati jasne instrukcije o potrebnoj dokumentaciji i daljem postupku kao i zakazati termin dolaska u prostorije Zavoda”, precizirali su iz Zavoda.

Menadžment Zavoda je odlučio da se do 18. maja i dalje primjenju ranije donijete mjere, u toku čijeg trajanja je obustavljeno organizovanje grupnog informisanja i radionica.

“Prijave slobodnih radnih mjesta treba slati putem mail-ova koji su dostupni na sajtu ZZZCG, kao i izvještaje o stručnom osposobljavanju”, navodi se u saopštenju.

Takođe, prekinut je rad prvostepenih komisija za profesionalnu rehabilitaciju i obustavljeno izvođenje početih mjera profesionalne rehabilitacije.

“Svi zahtjevi sa pratećom dokumentacijom, koji se podnose shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, podnose se putem vanrednih mail adresa koje su dostupne na zvaničnom sajtu Zavoda”, dodaje se u saopštenju.

Iz ZZZ-a su kazali da su zamrznuti rokovi za predaju zahtjeva za ostvarivanje prava shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Svi zahtjevi koji se predaju nakon prestanka privremenih mjera, a trebalo su biti predati u ovom periodu smatraće se da su podneseni u zakonskom roku.

“Rad sa strankama centralne arhive Zavoda i dalje je privremeno ograničen na period od osam do 12 sati svakog radnog dana, uz poseban režim ulaska u prostorije Zavoda. U prostorijama ne smije boraviti više od jedne stranke, a o čemu će voditi računa ovlašćeni službenici Zavoda”, navodi se u saopštenju.

Potpuna normalizacija rada Zavoda biće usklađena sa preporukama Vlade za sprovođenje privremenih mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim koronavirusom, a u cilju zaštite korisnika prava i usluga i zaposlenih u Zavodu.

“Apelujemo na sve poslodavce koji među svojim zaposlenima imaju osobe sa invaliditetom da im, u toku trajanja privremenih mjera, omoguće rad od kuće. Ova preporuka se daje u cilju zaštite zdravlja tih osoba s obzirom na to da se radi o ranjivoj kategoriji stanovništva”, kazali su iz ZZZ-a.

Za vrijeme privremenih mjera Zavod će odlučivati po zahtjevima za ostvarivanje prava na subvenciju, a za postojeće korisnike tog prava će se nastaviti isplata subvencije u visini utvrđenoj Zakonom.

“U cilju obezbjeđivanja uslova za nesmetanu zaštitu javnog zdravlja i sprječavanje širenja koronavirusa ZZZ još jednom moli sve korisnike usluga za razumijevanje i prihvatanje sugestije da izbjegavaju dolazak u prostorije biroa rada te da se, dok traju mjere Vlade, prvenstveno obraćaju putem telefona ili vanrednih mail adresa”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije