fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže odgovore u vezi sa rasformiranjem UIP-a

Traže odgovore u vezi sa rasformiranjem UIP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikalna organizacija zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove (UIP) pozvala je premijera Milojka Spajića, Vladu i Ministarstvo javne uprave, da im što hitnije odgovore na brojna pitanja koja se tiču plana decentralizacije tog organa.

Predstavnici Sindikata obratili su se Spajiću otvorenim psimom, kako bi dobili odgovore na najbitnija pitanja, koja su, kako tvrde, od egzistencionalne važnosti za njih i njihove porodice.

Oni su kazali da su putem medija saznali da su usvojene izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru i da će Vlada da donese Uredbu kojom se planira decentralizacija UIP-a, odnosno njeno rasformiranje.

Predstavnici Sindikata pitali su Spajića da li je planirano preuzimanje svih državnih službenika i namještenika UIP-a u resorna ministarstva, odnosno da li će ostati bez posla administrativni dio službenika UIP-a.

Njih je zanimalo i kada će zaposleni u UIP-u biti upoznati sa Uredbom kojom Vlada planira da sprovede decentralizaciju tog organa i na koji način.

Oni su pitali Spajića i da li su resorna ministarstva izradila sistematizacije koje su neophodne za preuzimanje inspektora i zaposlenih iz administracije UIP-a.

“Kada će biti usvojene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je Vlada, tačnije Ministarstvo javne uprave, planiralo da unaprijedi položaj i rad inspektora”, pitali su iz Sindikata.

Sindikalna organizacija zaposlenih UIP-a, odnosno gro zaposlenih, je, kako su napomenuli, bila protiv ovakvog načina rješavanja statusa Uprave i njene reorganizacije.

Zaposleni UIP-a zahtijevaju da budu uključeni u cjelokupan proces raspoređivanja zaposlenih, kako bi dali kvalitetan doprinos da se njihove kolege rasporede na radna mjesta na kojima bi postigli najbolje rezultate rada i koja odgovaraju njihovom znanju, iskustvu i sposobnostima.

“Apelujemo na vas, Vladu i Ministarstvo javne uprave, da zaposlenima ovog organa što hitnije pruže odgovore na navedena pitanja, samo iz razloga jer su isti decenijski iskreno radili na zaštiti javnog interesa i za dobrobit svih građana Crne Gore”, navodi se u otvorenom pismu Spajiću.

Iz Sindikata su napomenuli da je UIP jedna od pet državnih institucija koja je obaveze iz programa pristupanja EU ispunila u cjelost 100 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije