fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže naplatu koncesija od 9,5 miliona EUR

Traže naplatu koncesija od 9,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud na narednom ročištu donijeće odluku o sporu u kom Uprava za šume traži naplatu koncesija za korišćenje šuma od “Vektre Jakić“ od 6,42 miliona EUR i pripadajuće kamate od 3,09 miliona EUR od 2011. do prošle godine.

Privredni sud na posljednjem ročištu odbio je predlog tuženog, kompanije „Vektra Jakić“, da se saslušaju kao svjedoci pomoćnik direktora Uprave za šume Dragan Terzić, šef PJ Pljevlja Zoran Golubović, kao i upravnik Sektora za uzgoj i zaštitu šuma Igor Vraneš, i naložio Upravi da na sljedećem ročištu dostavi nalaze vještaka šumarske struke, prenosi Dan.

Uprava za šume pokrenula je spor protiv ove kompanije, zbog nepoštovanja koncesionih naknada. Kako su iz Uprave utvrdili, „Vektra Jakić“ ih je optužila za nezakonito obračunavanje koncesionih naknada kao i za zaduživanje kod Poreske uprave za neposječene, nedoznačene i neeksploatisane količine drvne mase u iznosu preko pet miliona EUR ističući da nijesu tačni navodi kompanije da ne duguju ni cent za koncesije.

Iz Uprave za šume su tada naveli i da je kompanija „Vektra Jakić“ pokrenula proces reprograma duga, čime su prihvatili tadašnji obračun duga.

Kompanija „Vektra Jakić“ je uzvratila tužbom takođe pred Privrednim sudom, žaleći se na način obračuna koncesionih naknada, koju je sud odbio.

„Vektra Jakić“ je optuživala Upravu za šume da su prodavali drvnu građu iz njihovog koncesionog područja drugim koncesionarima, kao i da su odgovorni za gašenje radnih mjesta u ovoj kompaniji, što su iz uprave u više navrata demantovali.

Iz Uprave za šume su isticali i da je „Vektra Jakić“ kršila koncesioni ugovor time što je izvozila neprerađenu oblovinu, nije izvršila šumsko-uzgojne radove, izradila svega 22 odsto šumskih puteva od predviđenih 155 kilometara, nije koristila nedrvne šumske elemente, te nije uklanjala oštećena ili oboljela stabla.

Privredni sud ranije je odbio tužbu „Jakića“ u kojoj se žalila na način obračuna koncesione naknade, te da je odlukama Upravnog i Vrhovnog suda, takođe, potvrđen način obračuna koncesione naknade vezan za posebnu naknadu.

Kompanija „Vektra Jakić“ se nalazi u stečaju, a koncesiju za šume u pljevaljskoj opštini koristila je i bez poštovanja zaključenih odredbi ugovora, a to znači bez plaćanja starog duga i dostavljanja valjanih garancija za njegovu realizaciju. Ova kompanija je najveći dužnik Uprave za šume.

„Vektra Jakić“ i Uprava za šume osim pred Privrednim sudom, vode nekoliko sporova i pred Upravnim i Vrhovnim sudom.

Naredno ročište održaće se 18. aprila u devet sati i 30 minuta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije