fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelenor pušta 5G testno okruženje u saradnji sa ETF-om

Telenor pušta 5G testno okruženje u saradnji sa ETF-om

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori će 5G testno okruženje biti pušteno u rad u saradnji Telenora i Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici (ETF), saopštili su danas predstavnici te dvije institucije prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji.

Memorandum bi, kako je objašnjeno, trebalo da doprinese jačanju i unapređenju IT sektora u Crnoj Gori, kao i poboljšanju sinergije akademskog i poslovnog sektora, zajedničkom razvoju 5G tehnologije, stipendiranju perspektivnog nastavnog kadra ETF-a, kao i nizu drugih zajedničkih aktivnosti.

zvršni direktor Telenora, Branko Mitrović, rekao je da je Memorandum prirodan slijed već izuzetno razvijene saradnje između Telenora i ETF-a, prenosi PR Centar.

“IT sektor jeste razvojna šansa Crne Gore, a da bi on mogao da raste i napreduje, neophodno je višestruko povećanje broja IT stručnjaka. Telenor snažno podržava taj proces i nastavlja da bude pouzdan i odgovoran partner crnogorskoj zajednici u digitalizaciji i razvoju inovacija“, rekao je Mitrović.

On je ocijenio da se posebno raduje saradnji sa ETF-om i u dijelu testiranja 5G mreže.

„5G je tehnologija budućnosti i želimo da budemo spremni za trenutak kad bude u komercijalnoj upotrebi. Jako sam ponosan što mogu da kažem da će Telenor, u saradnji sa ETF-om, kreirati 5G testno okruženje u Crnoj Gori i na taj način, uz učenje i razvoj, pokušaćemo da dođemo do primjenjivih rješenja koji mogu da doprinesu razvoju ekonomije i poslovnog sektora”, kazao je Mitrović.

5G će najveću primjenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, Saša Mujović, kazao je da je zahvalan Telenoru što je prepoznao značaj koji ta akademska ustanova ima za Crnu Goru, te da se raduju saradnji i ambicioznim zajedničkim aktivnostima na razvoju IT industrije i jačanju IT kadrova u Crnoj Gori.

„Bliska saradnja koju godinama njegujemo sa Telenorom danas je ušla u fazu strateškog partnerstva. Telenor i ETF dijele zajedničku viziju – unapređenje i osnaživanje IT sektora, kroz stvaranje okruženja za edukaciju IT kadrova spremnih da prate tempo koji diktiraju najnovije tehnologije“, kazao je Mujović.

On je naveo da je, pored zajedničkog testiranja novih tehnologija, Memorandumom o saradnji dogovoreno formiranje Fonda ekselentnosti koji će se finansirati kroz Telenorove stipendije i biće namijenjen naučnom usavršavanju saradnika u nastavi na ETF-u.

„Takođe, zahvaljujući saradnji sa Telenorom, renoviraćemo i najmodernijom tehnologijom opremiti jednu nastavnu salu kako bismo našim studentima obezbijedili moderan centar za učenje i razvijanje istraživačkih ideja“, dodao je Mujović.

Kompanija Telenor, dio internacionalne investicione PPF grupe, posluje na tržištu Crne Gore 25 godina. Prema nezavisnom i uporednom mjerenju kvaliteta mobilnih mreža u Crnoj Gori koje sprovela međunarodna kompanija Umlaut Telenor mreža je osvojila prestižno priznanje Best in test za najbolji rezultat u ukupnim performansama i u kategoriji pokrivenost mobilnim internetom u Crnoj Gori. Telenor uz pouzdanu i stabilnu vezu, spremno dočekuje dalji rast korišćenja mobilnog interneta i dolazak novih tehnologija.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...