fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySuđenje odloženo za 12. april

Suđenje odloženo za 12. april

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suđenje u aferi Telekom odloženo je za 12. april, zbog nedolaska specijalnog tužioca Saše Čađenovića, koji priprema završnu riječ u predmetu pokušaj terorizma.

Okrivljenima bivšim čelnicima Miodragu Ivanoviću i Olegu Obradoviću će suditi specijalno vijeće kojim predsjedava sutkinja Evica Durutović u Višem sudu u Podgorici, pišu Vijesti.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Ivanović i Obradović se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona EUR kroz, kako se navodi, fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

Specijalno tužilaštvo tereti ih da su krivično djelo počinili u periodu od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine.

“Po prethodnom dogovoru i zajedno kao odgovorni u privrednim društvima i to Ivanović kao izvršni direktor preduzeća Monet, a Obradović kao predsjednik Odbora direktora preduzeća Telekom Crna Gora, s umišljajem, svjesni svoga djela čije izvršenje su hjeli i znajući da je njihovo djelo zabranjeno, zloupotrijebili svoje službene položaje u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i time drugome pribavili protivpravnu imovinsku korist, a preduzećima Monet i Telekom Crna Gora nanijeli štetu”, piše u optužnici.

U optužnici se dodaje da su oni 27. oktobra 2005. godine, sa preduzećem Rawleing Trading iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

U optužnici je objašnjeno da je sa računa Moneta preduzeću Rawleing najprije preneseno 460 hiljada, a zatim i 1,84 miliona EUR, iako ta kompanija nije obavila ugovorene obaveze.

Najčitanije