fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStabilizacija cijena nafte

Stabilizacija cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 85 USD, balansirajući između znakova posustale potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti za snabdijevanje iz Rusije.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u avgustu bila je viša 20 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 85,53 USD. U utorak je zaključio trgovinu u plusu 1,08 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u septembru, po 21 cent višoj cijeni, od 84,74 USD.

Na američkom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 81,6 USD. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,24 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je uznemirio napad na naftni terminal u Rusiji, raspirivši zabrinutost za snabdijevanje. Ukrajinski napad dronom u luci Azov izazvao je požar u spremniku goriva u naftnom terminalu, prema navodima ruskih zvaničnika i izvora u ukrajinskoj obavještajnoj službi.

Luka Azov ima dva naftna terminala iz kojih je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci u inostranstvo otpremljeno oko 200 hiljada tona goriva.

Kontinuirani ukrajinski napadi na ruske rafinerije predstavljaju prijetnju za fizičko snabdijevanje kupaca širom svijeta i podižu premije na geopolitički rizik.

“Ukrajinski napad podsjeća tržište da je ruska energetska infrastruktura definitivno meta, a svjetska tržišta trebaju te barele nafte i prerađenih proizvoda kako se cijene ne bi otele kontroli”, rekao je John Kilduff iz Again Capitala.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...