fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast cijena dionica

Snažan rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice snažno su porasle, jer se ulagači nadaju da će širenje koronavirusa u svijetu uskoro dostići vrhunac, nakon čega bi ekonomije, podstaknute monetarnim i fiskalnim mjerama, trebalo da počnu da se oporavljaju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 12,7 odsto, na 23.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 12,1 odsto, na 2.789 poena, a Nasdaq indeks 10,6 odsto, na 8.153 boda, prenosi SEEbiz.

Najveći sedmični skok S&P 500 indeksa od 1974. godine zahvaljuje se nadi ulagača da je širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih djelova SAD-a možda blizu vrhuncu i da će uskoro uslijediti bolje vijesti.

„U fokusu ulagača je vrhunac, kada će broj zaraženih od virusa dostići vrhunac. Važno je i pitanje u kojoj fazi će privreda biti ponovo pokrenuta“, kazao je direktor u firmi U.S. Bank Wealth Management, Eric Freedman.

Ulagače je ohrabrio i još jedan potez američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) bez presedana kojim banka nastoji da pomogne ekonomiji koja je paralizovana zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je nedavno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u finansijski sistem ubrizgao više hiljada milijardi USD, Fed je u četvrtak najavio program vrijedan 2,3 biliona USD namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do deset hiljada radnika te kupovini obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Najavljujući te mjere, predsjednik Feda, Jerome Powell, kazao je da je centralna banka proširila fokus koji je dosad bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcioniranje tržišta.

Powell je kazao da Fed želi da pomogne zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i finansijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom.

„Ovaj potez Feda bio je potpuno neočekivan, pa su svi dionički sektori snažno porasli“, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Zahvaljujući tome, u drugi plan je pao sumorni podatak da je prije sedmicu broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio 6,6 miliona, drugu sedmicu zaredom.

Ukupno je u posljednje tri sedmice bez posla ostalo oko 15 miliona Amerikanaca, što pokazuje koliki je udar koronakriza nanijela najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi djelovi ekonomije paralizovani, jasno je da globalna ekonomija ulazi u recesiju, a to će se odraziti na poslovne rezultate kompanija.

Naredne sedmice počinje sezona objava poslovnih izvještaja, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast 6,3 odsto.

Kako se očekuje i pad zarada u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 7,9 odsto, na 5.842 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 10,9 odsto, na 10.564 poena, a pariski CAC 8,5 odsto, na 4.506 bodova.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica porastao je prošle sedmice 7,4 odsto, što je njegov najveći sedmični skok od 2011.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 9,4 odsto, na 19.498 bodova.

Najčitanije

Otkupljeno više mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u prvom kvartalu iznosila je skoro...