fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSmanjili kamatnu stopu na dug i uštedjeli osam miliona godišnje

Smanjili kamatnu stopu na dug i uštedjeli osam miliona godišnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je uspješno realizovala transakciju kojom je smanjila kamatnu stopu na dug prema kineskoj Exim banci i ostvarila uštedu od osam miliona EUR na godišnjem nivou, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

„Imali smo tri dana rada na egzekuciji i višemjesečnu pripremu ove trasakcije. Država će imati uštedu od četiri miliona EUR u julu i na godišnjem nivou osam miliona EUR“, rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da su tim aranžmanom smanjili kamatnu stopu na dug prema kineskoj Exim banci sa dva odsto dolarskog na 0,88 odsto eura kamate.

„To je ugovor sa bankama u kojem mi smanjujemo kamatu, a povjerilac je i dalje kineska Exim banka, ali dvije američke i jedna francuska su učestvovale u transakciji“, kazao je Spajić i dodao da su u pitanju najeminentnije svjetske banke.

On je objasnio da je u pitanju klasična transakcija koju odgovorne države rade da bi pomogle pri smanjenju kamata i troškova koje one iziskuju od budžeta.

„To će pomoći da se taj novac preusmjeri na neke druge stvari, kao što su socijalni projekti i ta ušteda će direktno ići u trezor“, naveo je Spajić.

On je rekao da su imali teško naslijeđenu situaciju, jer dug koji je bio nominovan u dolarima nije bio pretvoren u eure.

„Zbog toga smo imali gubitak od oko 109 miliona EUR, sa čime je moglo puno da se uradi“, rekao je Spajić.

On smatra da je taj hedžing aranžman morao biti urađen mnogo ranije, što se nije desilo.

„Mi ćemo u mandatu ove Vlade nastaviti ovakvim koracima na poboljšanju ekonomske i finansijske situacije u zemlji. Sva ušteda će biti usmjera u probleme sa kojima se Crna Gora suočava“, rekao je Spajić.

On je podsjetio da je crnogorska ekonomije uvozno orijentisana i da Vlada ima limitiran prostor u rješavanju problema u vezi sa cijenama hrane, koje su dostigle rekordne nivoe, ali i poručio da će uraditi mnogo po tom pitanju.

„Danas je sa premijerom Zdravkom Krivokapićem dogovoreno da se ide sa mjerama kao što je ograničena marža na cijene osnovnih životnih namirnica, kako niko ne bi prekomjerno zarađivao na tome. Imamo i socijalni bon od 30 do 100 EUR, kao i analizu za uvođenje robnih rezervi, koje su nažalost ukinute u prošlosti. To bi dobro došlo kada je trend cijena nepovoljan, da država može da interveniše“, objasnio je Spajić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Janko Odović, saopštio je da je u saradnji sa premijerom i Ministarstvom ekonomskog razvoja odlučeno da će se u toku ove sedmice uradi analiza kako da se na najbolji mogući način ograniče marže na cijene osnovnih životnih namirnica, prije svega hljeba, mlijeka i ulja, čije su poskupljenje građani osjetili u prethodnom periodu.

“Računamo da ćemo već sredinom naredne sedmice imati odgovarajući pravni akt, kojim ćemo ograničiti marže na cijene tih životnih namirnica”, rekao je Odović.

On je najavio da će sjutra biti objavljen javni poziv svim marketima, koji će biti partneri u projektu dodjele socijalnog bona građanima.

“Na taj način želimo da u projekat uključimo sve društveno odgovorne kompanije, tako što će one obezbijediti određeni popust na nemirnice koje se tim socijalnim bonom budu mogle kupiti”, objasnio je Odović.

On je dodao da je socijalni bon namijenjen svim socijalno ugroženim, odnosno građanima u stanju socijalne potrebe, koji su primali jednokratna novčana davanja.

“Oni će moći da se obrate Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i da dobiju taj bon”, kazao je Odović.

Ministarstvo je, prema njegovim riječima, formiralo i Direkciju za socijalnu pravdu čiji je to prvi konkretan rezultat.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo oblačno, od sredine dana kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima,...