fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSkoro 400 klijenata Atlas banke i IBM-a nema pravo na garantovani depozit

Skoro 400 klijenata Atlas banke i IBM-a nema pravo na garantovani depozit

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupno 396 deponenata Atlas i Invest banke Montenegro (IBM) nema pravo na isplatu garantovanog depozita, zbog čega su im poslata rješenja o isključenju, navodi se u izvještaju o radu Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Iz Fonda su saopštili da su klijenti IBM podnijeli Upravnom sudu četiri tužbe na rješenja o isključenju prava na isplatu depozita, u vrijednosti od 150,18 hiljada EUR, dok je to uradilo 20 deponenata Atlas banke za depozite vrijedne 278,37 hiljada EUR.

“Postupci su i dalje u toku. Procjena rukovodstva Fonda je da nema osnova za uspjeh žalbi. U skladu sa Zakonom o zaštiti depozita, utvrđeno je da 40 deponenta IBM i 356 deponenata Atlas banke nema pravo na isplatu banaka”, navedeno je u u izvještaju koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

IBM i Atlas banka, vlasništvo odbjeglog biznismena Duška Kneževića, u stečaju su od januara, odnosno aprila prošle godine zbog negativnog finansijskog stanja i skrivenih namjera koje se odnose na nerealno visoku procjenu imovine.

Prema podacima iz izvještaja, iz IBM-a je do kraja prošle godine isplaćeno 21,47 miliona EUR ili 96,16 odsto ukupnih garantovanih depozita. Predstavnici FZD su saopštili da klijenti IBM nijesu podnijeli nijedan prigovor na isplatu.

Fond je deponentima Atlas banke do kraja prošle godine isplatio više od 80 miliona EUR ili 89 odsto ukupnih garantovanih depozita. Oni su na isplatu podnijeli 22 prigovora, od kojih su četiri prihvaćena, a 18 odbijeno.

Novim Zakonom o zaštiti depozita, koji je na snazi od januara, povećan je nivo zaštite depozita sa 50 hiljada na 100 hiljada EUR.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...