fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSjutra novi protest penzionera KAP-a

Sjutra novi protest penzionera KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od 15 do osam do devet sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa pandemijom koronavirusa, odnosno nošenjem maske i distancom od dva metra.

On je kazao da će nekadašnji radnici okupljanje nastaviti pred zgradom Skupštine, od devet sati i 30 minuta do deset sati i 30 minuta.

“Predaćemo svim poslanicima naše obraćanje, u kojem ćemo tražiti da se na nivou Skupštine odrede i prime predstavnici penzionera KAP-a u narednih 15 dana, kako bi konkretizovali naše pitanje do kraja, od čega će zavisiti naše dalje djelovanje”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je naveo da penzioneri smatraju da je razgovor najbolji način, a ne da ih ‘guraju’ u radikalizaciju protesta.

“Od poslanika vladajuće većine tražimo dosljednost u sprovođenju predizbornih obećanja, kao i da iskoriste mogućnost koja im se pružila pobjedom na izborima da realizuju zakon koji su oni donijeli za naše otpremnine kao opozicija. Ne bi bio dobar način da kidate odnose sa onima koji su vas birali i vjerovali da ćete sprovesti predizborna obećanja”, kazao je Raković.

Nekadašnji zaposleni u KAP-u smatraju da su poslije sedam mjeseci i oni došli na red da se o njima razgovara.

“Molimo sve poslanike koji su izglasali naš zakon za otpremnine, a koji su u poslaničkim klupama, da izađu ispred Skupštine 30. aprila da nas podrže. Pozivamo i one poslanike koji misle da nas treba podržati, kako bi im izrazili zahvalnost”, dodaje se u obraćaju poslanicima.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

On je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije