fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSekulić: Crna Gora bez problema može da vrati dug Kini

Sekulić: Crna Gora bez problema može da vrati dug Kini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora može bez problema da servisira dug za auto-put prema kinskoj Eksim banci, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić.

“Više je nego jasno da Crna Gora može bez ikakvih problema da servisira taj dug, jer i prema najpesimističnijim procjenama, sa najnižom cijenom putarine i najmanjim trnazitom, cijena tog kredita će biti na godišnjem nivou između 20 i 30 miliona EUR”, rekao je Sekulić za portal Pobjede.

On je podsjetio da Crna Gora redovno godišnje otplaćuje nekoliko stotina miliona EUR po osnovu ranijih kreditnih zaduženja tako da ovaj iznos, kako tvrdi, ne može biti u bilo kom smislu problematičan.

“Dakle, jasno je da je rijec o politizaciji ove teme koja se bazira na lošoj namjeri i bez ikakvih argumenata na strani onih koji tvrde da naša država može zapasti u dužnicko ropstvo prema Kini”, naveo je Sekulić i dodao da je ponuda Eksim banke, koju je tadašnja crnogorska Vlada prihvatila, bila najpovoljnija u tom trenutku.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) ocijenili su da je Crna Gora sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini.

S tim u vezi, kako se navodi u izvještaju, Evropska komisija (EK) bi, zajedno sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama, trebalo da nađe razumno rješenje za podršku fiskalnoj održivosti Crne Gore.

“Pored toga, oni koji su politički odgovorni za vrlo kontroverzni kineski zajam za autoput Bar-Boljare moraju da odgovaraju”, naveli su poslanici EP.

Sekulić je rekao da je Crna Gora ekonomski i finansijski održiv sistem ali je, kako je dodao, jasna i vidljiva neučinkovitost i nefunkcionisanje aktuelne vlasti, njihova nekompetentnost, nesnalaženje, neznanje i nedobronamjernost i loša namjera iza koje se skrivaju pripreme preuzimanja kineskog kredita od drugih zemalja.

“Očigledna je želja Crnu Goru baciti na koljena, učiniti je nesposobnom i predati je u ruke onima koji imaju teritorijalne i svake druge pretenzije prema njoj”, zaključio je Sekulić.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...