fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠehović inicirao kontrolno saslušanje Spajića u vezi sa zaduživanjem

Šehović inicirao kontrolno saslušanje Spajića u vezi sa zaduživanjem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, zatražio je od predsjednika skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet održavanje sjednice, u cilju donošenja odluke o kontrolnom saslušanju ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, povodom zaduživanja države od 750 miliona.

Šehović, koji je član Odbora, je u incijativi naveo da je javnost u vezi sa emisijom obveznica ostala uskraćena za brojne informacije.

“Da je to tako najbolje potvrđuje podatak da je javnost, o najvećem pojedinačnom zaduženju u posljednje vrijeme koje je na nivou od oko jedne četvrtine ukupnog javnog duga, prvu zvaničnu informaciju dobila naknadno, nezvanično, putem Twittera”, naveo je Šehović u inicijativi predsjedniku Odbora Vladimiru Jokoviću.

Kako je saopšteno iz SD-a, javnost, prema riječima Šehovića, još nije dobila odgovor kako je moguće da se bez relevatnih podataka donese odluka o zaduživanju od 750 miliona EUR, kada niti jedan zvaničan Vladin dokument ne ukazuje na tolika nedostajuća sredstva.

“Takođe, nejasno je i zašto su premijer Zdravko Krivokapić i Spajić doveli u zabludu sve poslanike, a time posredno unizili čitav parlament, na način što niti jednom u svojim brojnim javnim nastupima nijesu uopšte ukazali na potrebu zaduženja u realizovanom iznosu”, dodao je Šehović.

On smatra i da je potrebno razjasniti da li su osobe koje su učestvovale u pripremi i realizaciji emisije imale ovlašćenja da učestvuju u tim radnjama.

“Dodatno nepovjerenje je izazvano kontroverzama koje su pratile materijal o zaduživanju, koji je šefovima poslaničkih klubova dostavljen na njihov zahtjev, a koji osim značajnih materijalnih grešaka, koje su kasnije od generalnog sekretara Vlade pravdane tehničkim propustima, otvara i brojna druga pitanja, na koja ni poslanici, a ni cjelokupna javnost, još nijesu dobili odgovore”, saopštio je Šehović.

On je dodao da očekuje da će odluka o saslušanju biti donijeta jednoglasno.

Šehović je na svom Twitter nalogu napisao da od predsjednika Odbora očekuje brzu reakciju, jer njegovi članovi, čitav parlament, ali i cjelokupna javnost sa nestrpljenjem očekuju odgovore na kojima bezuspješno danima insistiraju.

“Ne smije niko ‘tajno ali organizovano’ da donosi odluku o tolikom zaduživanju, ne mogu se od parlamenta kriti podaci, nije profesionalno da se zakazuje, pa bez obrazloženja otkazuje sastanak sa šefovima poslaničkih klubova, ne može se neozbiljno postupati sa ozbiljnim stvarima”, napisao je Šehović.

Najčitanije