fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRiješiti probleme proizvođača pljevaljskog sira

Riješiti probleme proizvođača pljevaljskog sira

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalistička narodna partija (SNP) Pljevlja pozvala je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Stijovića, da što prije počne sa rješavanjem nagomilanih problema poljoprivrednika i proizvođača pljevaljskog sira.

“U Pljevljima se mora razvijati poljoprivreda, kao garancija razvoja najsjevernije opštine u Crnoj Gori. Vrijeme je da se prestane za zaštitom uvozničkog lobija kojeg je štitila prethodna Vlada Demokratske partije socijalista (DPS)”, navodi se u saopštenju.

SNP Pljevlja će se, prema riječima njenih predstavnika, zalagati za zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvođača i unapređivanju uslova života na selu.

Oni su podsjetili da je pljevaljski sir brend koji je poznat na nacionalnom i međunarodnom nivou i da prethodno resorno ministarstvo, na čijem je čelu bio Milutin Simović, nije ništa preduzelo na sertifikaciji i zaštiti tog proizvoda, iako je bilo obećano.

“Monteorganika, kao monopolistička firma koju je osnovalo predhodno resorno ministarstvo, je proizvođače pljevaljskog sira dovodilo u zabludu zahtijevajući od njih ispunjenje određenih uslova. I nakon ispunjenosti svih uslova Monteorganika se ponaša bahato prema proizvočačima na veoma nekorektan i ponižavajući način”, rekli su iz SNP-a.

Oni smatraju da bi se zaštitom i sertifikacijom pljevaljskog sira podigla njegova vrijednost, postigla bolja cijena i spriječila zloupotreba na tržištu.

“Zloupotrebu na tržištu i lažno predstavljanje proizvoda koji nije pljevaljski sir je upravo omogućilo predhodno resorno ministarstvo”, poručili su iz SNP-a.

Iz te partije su ukazali na loš položaj poljoprivrednih proizvođača u Pljevljima, a sve, kako su naveli, zahvaljujući Simoviću, koji je samo pred izbore davao lažna obećanja poljoprivrednim proizvođačima u tom gradu.

“U posljednjih par godina poljoprivreda u Pljevljima je u ogromnom padu, i to u proizvodnji, prodaji i dobiti. Porodice kojima je ovo primarno zanimanje ostvaruju više gubitaka nego dobiti. Većina poljoprivrednika u Pljevljima tvrdi da ne mogu pokriti ni osnovne troškove za sjemena, đubrivo i vodu”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, porodice koje se u Pljevljima već generacijama bave poljoprivredom, odlaze s njiva i traže novi način da ostvare prihode i na taj način prehrane sebe i svoje porodice.

Najčitanije