fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošle sedmice, pete zaredom, otprilike četiri odsto, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dostigla novi najviši nivo u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 odsto, na 82,39 USD, a u jednom trenutku je dostigla 83,47 USD, novi najviši nivo u tri godine.

Na američkom tržištu je barel poskupio 4,6 odsto, na 79,35 USD, najviši nivo od oktobra 2014. godine, prenosi SEEbiz.

Rast cijena je posljedica oporavka ekonomije od koronakrize i rasta potražnje za naftom, ali i ostalim energentima.

Uprkos snažnom rastu potražnje, početkom prošle sedmice Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom odlučili su da će u novembru povećati proizvodnju samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Cijene su ove godine već porasle više od 50 odsto, pojačavajući inflatorne pritiske, pa veliki potrošači, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Indije, strahuju da bi poskupljenje moglo zakočiti oporavak ekonomije od koronakrize. Stoga su pozvali OPEC da proizvodnju poveća značajnije.

Međutim, zajednički tehnički odbor grupe OPEC+ procijenio je u septembru da će tržištu ove godine manjkati 1,1 milion barela nafte dnevno, a u narednoj godini manjak bi se mogao popeti i na 1,4 miliona barela dnevno.

Grupa je pod pritiskom da značajnije poveća snabdjevanje, ali strahuje da bi oporavak potražnje mogao omesti četvrti talas pandemije, poručeno je iz OPEC-a.

Cijene nafte porasle su i zbog manjka ponude drugih energenata širom svijeta, zbog čega su cijene gasa dostigle rekordne nivoe. Takve cijene gasa podstakle su neke proizvođače struje u Evropi da ga zamijene mazutom.

Referentne cijene gasa u holandskom TTF-u, preračunate u ekvivalent sirove nafte, iznosile su u petak oko 200 USD za barel, ako se kao osnova za izračun uzme ista količina energije, pokazuju Reutersove procjene.

U takvoj je situaciji Kina, na primjer, rudarskim kompanijama u unutrašnjoj Mongoliji u petak naložila da povećaju proizvodnju ugljenika kako bi ublažile probleme u proizvodnji toplinske i električne energije.

Američka vlada saopštila je da su svi ‘alati uvijek na stolu’ kako bi se riješio problem nedovoljnog snabdjevanja energijom, što bi moglo uključivati i prodaju nafte iz strateških rezervi, dodaje Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka ekonomije, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih nivoa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije