fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnicima će biti isplaćene zarade

Radnicima će biti isplaćene zarade

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, firme koja je angažovana na rudokopu Seoca, saopštio je da će radnicima biti isplaćena januarska i februarska zarada i da je isplata već počela.

„Firma Bumech će isplatiti plate bez obzira na to da li će firma Uniprom metali nama isplatiti dug od 740 hiljada EUR, na ime dugovanja prema nama. Potraživanja koja imamo od firme Uniprom metali već prelaze milion EUR, a dodatno smo saznali da su blokirani računi društva Uniprom. Radovi u rudniku su zaustavljeni iz razloga konstantnog kašnjenja uplate faktura od Uniproma”, navodi se u odgovoru Baczynskog.

Radnici Rudnika boksita su se u četvrtak okupili ispred rudokopa Seoca tražeći da im poslodavac isplati zaostale zarade, kao i doprinose koji nijesu, kako tvrde, uplaćeni od septembra prošle godine, prenose Vijesti.

U protivnom, radnici su zaprijetili da će radikalizovati proteste, a nijesu odbacuju ni mogućnost zatvaranja u jamu. Kako su kazali, eksploatacija rude iz jame Biočki stan obustavljena je 28. februara zbog nedostatka sredstava za gorivo i eksploziv, kako im je poslodavac navodno rekao.

Prema njihovim tvrdnjama Uprava prihoda i carina je račun firme blokirala 15. februara, a poslodavac im je najavio i mogućnost uvođenja stečaja.

Rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra 2016, nakon deset godina prekida. Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. kupila Boksite i sa kompanijom Bumech iz Poljske sklopila su ugovor o saradnji.

“Od početka saradnje, odnosno od 2016. godine, Uniprom izmiruje obaveze prema nama sa kašnjenjem. Samo jedanput se dogodilo da nam Uniprom plati u naznačenom roku. Od početka saradnje, Bumech finansira radove u rudniku. Dugovanja od Uniproma smo predali Privrednom sudu u Podgorici, u kojem firma Bumech Crna Gora vodi postupak sa firmom Uniprom metali u vezi neplaćenih faktura, sa kamatama”, navodi se u odgovoru Baczynskog.

Radnici su dopisom i vlasnika Uniprom metali, Veselina Pejovića, upoznali sa njihovim problemima.

U rudokopu Seoca je, prema njihovim riječima, angažovano oko stotinu radnika iz Crne Gore i nekoliko iz Poljske, a tvrde da ih poslodavac nije obavijestio kakva je sudbina preduzeća i da li je stečaj naredna opcija.

“Firma Bumech Crna Gora, zajedno sa vlasnikom iz Poljske, čini sve da se razriješe nagomilani problemi koji su se pojavili u prethodnom periodu, kako bi radnici dobili svoje plate. Preduzeli smo takođe djelovanja kako bi rudnik radio dalje, a radnici zadržali svoja radna mjesta”, rekao je Baczynski.

On je naveo da grupa Kapitala Bumech i nadalje deklariše svoje mogućnosti kupovine rudnika i posjeduje rezervisana sredstva za isplatu svih dugovanja, što u trenutnoj situaciji je izgleda jedina mogućnost poboljšanja finansijske situacije, kao i daljeg normalnog rada rudnika.

“Radnici će biti informisani o rezultatima našeg djelovanja”, dodao je Baczynski.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...