fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProjekti otvaraju mogućnosti naklonjene interesima obje države

Projekti otvaraju mogućnosti naklonjene interesima obje države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekti od zajedničkog interesa Crne Gore i Albanije, kao što su jadransko-jonska magistrala, jadransko-jonski gasovod i projekat kojim bi se rijeka Bojana učinila plovnom, otvorili bi brojne mogućnosti naklonjene interesima obje države, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas ugostio ambasadora Albanije, Ridija Kurtezija i konstatovao da dvije zemlje imaju dobre odnose i saradnju, za koje vjeruje da će u mandatu aktuelne ekspertske Vlade, koja je prvenstveno glas naroda, biti još bolji.

“Kao osnovne projekte od zajedničkog interesa Krivokapić je izdvojio jadransko-jonsku magistralu, jadransko-jonski gasovod i projekat kojim bi se rijeka Bojana učinila plovnom, te povezala Skadarsko jezero i Jadransko more, što bi otvorilo brojne druge mogućnosti naklonjene ekonomskim interesima kako Crne Gore, tako i Albanije”, navodi se u saopštenju iz Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Krivokapić je konstatovao da su pitanja granica i rijeke Cijevne polja na kojima dvije zemlje treba da porade na preciznom rješenju, ali da je uvjeren da se, uz postojanje dobre volje sa obje strane, ona mogu razjasniti i riješiti.

Kurtezi je zahvalio na gostoprimstvu i prenio pozdrave albanskih vlasti i čestitku premijera Edija Rame na izboru Krivokapića za predsjednika Vlade.

Kurtezi je naveo crnogorsko-albanske odnose kao primjer dobrih u regionu, pohvalio praksu redovnih zajedničkih sastanaka dvije vlade kao mehanizam koji treba očuvati i nastaviti, jer generiše dobre projekte i usmjeren je ostvarenju zajedničkih ciljeva obje zemlje – članstvu u Evropskoj uniji, sigurnosti, miru i saradnji u regionu.

On je naveo da bi ekonomski odnosi Crne Gore i Albanije mogli dodatno da se unapređuju kroz pojačanu saradnju relevantnih privrednih komora i agencija za investicije.

Kurtezi se saglasio sa Krivokapićem da posebnu pažnju treba posvetiti pitanju granica i rijeke Cijevne, i istakao spremnost albanske strane da obustavi sve projekte koji bi mogli da nanesu štetu vodnim tokovima Crne Gore.

Kurtezi je govorio i o manjinama, albanskoj u Crnoj Gori i crnogorskoj u Albaniji, i naveo da albanska matica podstiče dijasporu u Crnoj Gori da radi na dobrobit crnogorske države i doprinese njenom daljem razvoju.

On se zahvalio Krivokapiću na pomoći koju je Crna Gora pružila Albaniji prilikom posljednjeg razornog zemljotresa koji je zadesio tu zemlju. On se zahvalio i na podršci koju Crna Gora pruža albanskim susjedima od početka izbijanja pandemije koronavirusa.

Najčitanije