fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrognoze ljetne potražnje i uragan Beryl podigli cijene nafte

Prognoze ljetne potražnje i uragan Beryl podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 87 USD, jer su se prognoze o dobrom početku ljetne sezone putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) poklopile sa približavanjem uragana Beryl koji bi mogao da izazove poremećaje u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 75 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 87,35 USD.

U Njujorku se barelom danas trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 84,22 USD, prenosi Hina.

Na početku sedmice, raspoloženje na tržištu obilježile su optimistične prognoze o potražnji u SAD-u na početku ljetne sezone putovanja.

Potražnja za benzinom trebalo bi oko Dana nezavisnosti da bude veća 5,2 odsto nego lani, uz 4,8 odsto više putovanja automobilom, procjenjuje američki autoklub AAA.

Tržišta s pažnjom prate i moguće naznake poremećaja u preradi i proizvodnji na platformama u Meksičkom zalivu, zbog približavanja uragana Beryl koji je u ponedjeljak prošao preko istočnih Kariba i ojačao u “potencijalno katastrofalnu” oluju pete kategorije.

“Očekuje se da će opasni uragan u Karipskom moru stići do Meksika, što raspiruje zabrinutost za snabdijevanje”, rekao je Charalampos Pissouros iz brokerske kuće XM.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, smanjili su izvoz upravo kada su rafinerije počele da se pripremaju za najvišu vrijednost ljetne potražnje.

Značajniji rast cijena zakočile su naznake stagnacije azijske potražnje.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak cijena barela korpe nafte njegovih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 86,51 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije