fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProcjene o ljetnoj potražnji podigle cijene nafte

Procjene o ljetnoj potražnji podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak 80 USD, jer su među ulagačima prevagnule procjene o snažnoj ljetnoj potražnji, potisnuvši u drugi plan jači dolar i opreznije špekulacije o sniženju kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 53 centa i iznosila je 80,15 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,1 USD, prenosi Hina.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je na kraju prošle sedmice ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u, prema podacima Ministarstva rada za maj, podstaknuvši iznova nagađanja da bi centralna banka mogla odložiti sniženje kamata zbog snižavanje troškova zaduživanja, kako bi spriječila ponovno jačanje inflacije.

Dolar je u takvom okruženju ojačao, a u ponedjeljak podsticaj mu je bila i objava francuskog predsjednika, Emmanuela Macrona, da će zbog loših rezultata na izborima za Evropski parlament (EP), raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

“Cijene su u ponedjeljak počele da rastu, kada su se u SAD-u probudili i započeli novu radnu sedmicu. Ulagače na drugoj strani Atlantika očito ne brinu slabi euro i posljedično jači dolar zbog raspirivanja prijevremenih izbora u Francuskoj”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Jači dolar koči potražnju za naftom, budući da nagriza kupovnu moć ulagača s drugim valutama.

Analitičari američke investicione banke, Goldman Sachs, očekuju solidnu potražnju u ljetnoj sezoni putovanja i manjak na tržištu od 1,3 miliona barela dnevno u trećem tromjesečju.

“Bliži se ljetna sezona vožnje i postupno preovladava uvjerenje da će potražnja biti snažna i da će značajno smanjiti zalihe”, rekao je Varga.

Analitičari su se tako približili stavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika koji, u očekivanju oporavka potražnje, planiraju da povećaju snabdijevanje pred kraj godine i u narednoj.

Njihova odluka bila je barijera cijenama u prvoj polovini prošle sedmice, pa su saudijski i ruski zvaničnici naglasili da po potrebi mogu i prilagoditi odluku.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 56 centi na 80,37 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...