fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajna iskustava Hrvatske o upravljanju investicionim fondovima

Značajna iskustava Hrvatske o upravljanju investicionim fondovima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iskustvo Hrvatske značajno je za jačanje kapaciteta Crne Gore za korišćenje evropskih strukturnih i investicionih fondova, saopšteno je na seminaru koji je organizovala Kancelarija za evropske integracije.

Načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju u Kancelariji, Miodrag Račeta, kazao je da su razmjena znanja sa državama članicama i jačanje kapaciteta za korišćenje sredstava iz strukturnih fondova u oblasti podrške mikro, malih i srednjih preduzeća, od velike važnosti kako bi se Crna Gora na vrijeme pripremila za mogućnosti koje punopravno članstvo donosi.

Račeta je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, otvorio dvodnevni seminar na temu prenošenja dobrih praksi i iskustava Hrvatske pri planiranju, upravljanju i sprovođenju aktivnosti u okviru evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Seminar je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG) i Službom za prenos znanja Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, a u sklopu projekta SMART Adria plavi rast 360.

Taj projekat se realizuje u okviru IPA trilateralnog programa prekogranične saradnje Interreg Italija Albanija Crna Gora 2014-2020, u kojem je Kancelarija jedan od partnera, a PKCG pridruženi partner.

Račeta je saopštio da su projektne aktivnosti za Kancelariju u najvećem dijelu planirane u skladu sa potrebama pregovaračkog procesa u okviru poglavlja 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

On smatra da će sprovođenje projekta doprinijeti jačanju kapaciteta neophodnih za nastavak pregovaračkog procesa u okviru tog poglavlja.

Šefica Službe za prenos znanja hrvatskog Ministarstva, Dubravka Smolić Vlaić, je istakla značaj dalje bilateralne saradnje dvije zemlje kroz sprovođenje projekata koji uključuju prenos znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka iz pretpristupnog procesa i EU poslova.

„U sprovođenju projekata primarno smo orijentisani na saradnju s državama regije, ali i šire. Služba djeluje prvenstveno u području obrazovanja i savjetovanja za evropske integracije, kroz podršku i koordinaciju mreže stručnjaka koji se bave pitanjima iz područja evropskih poslova“, kazala je Smolić Vlaić.

Ona je dodala da je putem zajedničkih aktivnosti ostvarena dugogodišnja saradnja s institucijama Crne Gore na kojima je učestvovalo oko 800 učesnika.

Na seminaru je predstavljena sveobuhvatna analiza finansijske perspektive 2014-2020 u Hrvatskoj, sa posebnim osvrtom na tematski prioritet koji se odnosi na unapređenje konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, konkretne primjere projekata u oblasti plavog rasta i preduzetništva, ali i ključne novine vezane za finansijsku perspektivu do 2027. godine.

„Takođe, učesnicima seminara je predstavljen sistem kontrole i upravljanja evropskim strukturnim i investicionim fondovima, kao i procedure za dostavljanje projektnih predloga za mikro, mala i srednjiha preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije