fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZakaria: Veći rezultati kroz unapređenje ambijenta

Zakaria: Veći rezultati kroz unapređenje ambijenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je već atraktivna investiciona destinacija, ali može postići još veće rezultate kroz unapređenje poslovnog ambijenta efikasnijom implementacijom reformi i većom digitalizacijom privrede, ocijenio je šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici, Remon Zakaria.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da se poslovni ambijent može unaprijediti i poboljšanjima poreskih procedura i većom fleksibilnošću tržišta rada, kroz dalji razvoj obrazovnih i zdravstvenih politika.

“Da bi se održao visok nivo rasta, važno je graditi na tradicionalnim prednostima Crne Gore kao što su turizam i agrobiznis. Ali zemlja takođe treba da diverzifikuje svoju ekonomiju, uključujući povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije”, naveo je Zakaria.

On je ocijenio da Crna Gora ima ogroman potencijal obnovljivih izvora energije. Sa svojim velikim sunčevim zračenjem i resursima vjetra, može, kako je kazao, zadovoljiti potrebe zemlje za energijom i izvoziti čistu energiju u susjedne zemlje.

“Zemlja takođe može da potvrdi svoju ekonomiju u budućnosti kroz razvoj sektora sa visokom dodatom vrijednošću kao što je IT, dok istovremeno ulaže u održivu infrastrukturu za poboljšanje svoje povezanosti”, smatra Zakaria.

On je, govoreći o najnovijim prognozama EBRD-a, kazao da one pokazuju rast od 3,5 odsto u prošloj godini i 3,7 odsto za ovu.

“Ali, sada mislimo da će biti još boljeg ishoda, jer su prva tri kvartala prošle godine premašila naša očekivanja”, dodao je Zakaria.

Prema njegovim riječima, turistička sezona i investiciona aktivnost su bile posebno jake, dok su povoljni vremenski uslovi doveli do oporavka proizvodnje električne energije.

“Potrošnja domaćinstava i realne zarade u neto izrazu su takođe porasle, čemu je pomoglo povećanje minimalne zarade i ukidanje doprinosa za zdravstvenu zaštitu 2022. Sada je veoma važno da se ovaj zamah prenese u ovoj godini i dalje”, naveo je Zakaria.

Na pitanje koliko je politička nestabilnost u državi uticala na strane investicije, Zakaria je odgovorio da su koalicioni pregovori i politički zastoji dio demokratskog procesa, a Crna Gora naravno nije izuzetak.

“U svim slučajevima, strani investitori posmatraju ovaj razvoj događaja sa velikim interesovanjem, a ponekad i sa priličnom dozom strepnje”, dodao je Zakaria.

EBRD je, kako je podsjetio, dugogodišnji partner Crne Gore i aktivno podržava investicije, reforme politike i tehničku pomoć i isporučio je preko 70 odsto svog finansiranja za podršku investicijama u energetiku, transport i održivu infrastrukturu.

“EBRD je u prošloj godini uložio 80 miliona EUR i mobilisao 25 miliona EUR u osam projekata, uključujući finansiranje prve vjetroelektrane od Elektroprivrede (EPCG) kod sela Gvozd. Takođe nam je drago da objavimo da je 79 odsto finansiranja EBRD-a ovdje bilo zelenih investicija, a 25 odsto naših projekata je podržalo rodnu i ekonomsku inkluziju”, objasnio je Zakaria.

On je, govoreći o saradnji sa Vladom, kazao da u pogledu politike, nude stručnu podršku Vladi da unaprijedi poslovni ambijent i obezbijedi usklađenost sa pravnim tekovinama Evropske unije, uključujući podršku tehničke pomoći kako bi se omogućio razvoj novog zakona o obnovljivim izvorima energije i razvoj međunarodnih aukcija za obnovljive izvore energije, uspostavljanje kreditno garantnog fonda, sa ciljem da se poboljša pristup finansijama lokalnih preduzeća, kao i ažuriranje zakona o privrednim društvima i zakona o registraciji preduzeća.

Zakaria je, govoreći o prioritetnim projektima i oblastima u kojima će EBRD raditi ili biti partner, naveo da ta banka aktivno podržava razvoj održive infrastrukture u Crnoj Gori u oblasti saobraćaja, energetike i životne sredine, a takođe je aktivno angažovana na podršci malih i srednjih preduzeća (MSP) i mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) kroz svoje namjenske kreditne linije i inicijative koje imaju za cilj unapređenje njenog poslovnog okruženja.

“U ovoj godini ćemo se fokusirati na jačanje energetske infrastrukture i razvoj obnovljivih izvora energije, poboljšanje povezanosti, uključujući željezničku infrastrukturu, kao i finansiranje poboljšanja energetske efikasnosti javnih zgrada”, najavio je Zakaria.

On je ocijenio da će ovo biti uzbudljiva godina za njihov rad u Crnoj Gori, kao i da njihov tim već radi sa lokalnim zainteresovanim stranama na realizaciji nekih zaista uticajnih projekata za državu koje će predstaviti u narednim sedmicama i mjesecima.

Zakaria je, odgovarajući na pitanje koji su glavni problemi za ekonomsko okruženje za regione EBRD-a, posebno za zemlje Zapadnog Balkana, naveo da u njihovim regionima ključni faktori ostaju visoke cijene energenata, inflacija, slab rast u eurozoni i promjenjivi obrasci trgovine.

“Na Zapadnom Balkanu glavni izazov je bila slaba tražnja u eurozoni, međutim snažan učinak turističkog sektora u nekim zemljama je to djelimično uravnotežio”, smatra Zakaria.

Crna Gora je, kako je rekao, ove godine zabilježila snažan privredni rast zbog turističke sezone bolje od očekivane, dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca i snažnije investicione aktivnosti. Ali dugoročno gledano, država i njeni susjedi moraju da se usredsrede na povećanje produktivnosti kako bi podigli tempo i zatvorili jaz u odnosu na nivoe prihoda u EU.

“Brža konvergencija bi zahtijevala od ovih zemalja da unaprijede kvalitet upravljanja radi preokreta negativnih demografskih trendova, da povećaju trgovinsku otvorenost i investicije za veću konkurentnost, kao i da se ubrza zelena tranzicija za održivi rast, veću zaposlenost i veću ekonomsku otpornost”, naveo je Zakaria.

On je, govoreći o uticaju EBRD-ovih investicija na globalnu ekonomiju, posebno na zemlje Evrope u usponu, rekao da su mandat, misija i operativni model ERBD-a sada relevantniji nego ikada.

“Od našeg osnivanja, povjerenje naših akcionara i učinak banke omogućili su nam da ostvarimo neto kumulativnu investiciju od preko 190 milijardi EUR u zemljama u kojima poslujemo, a prošle godine dostigli smo rekordnu godišnju investiciju od 13,1 milijardu EUR, od čega su polovina bili zeleni projekti, a 44 odsto je podržalo rodnu i ekonomsku inkluziju”, precizirao je Zakaria.

On je naveo da je primarni fokus EBRD-a na katalizaciji uticaja koji privatni sektor može imati na razvoj zemlje.

“Godišnje u prosjeku imamo oko 70 odsto investicija u privatnom sektoru. Banka je takođe aktivno angažovana u javnom sektoru kako bi podržala reforme politike i održive infrastrukturne investicije koje mogu pomoći ekonomijama u razvoju”, rekao je Zakaria.

On je naveo da njihova dostignuća u održivosti značajno doprinose smanjenju globalnih emisija staklene bašte sa svim investicijama EBRD-a u skladu sa putem ka niskim emisijama gasova staklene bašte, dakle „usklađenim sa Parizom“.

“Mi smo lideri u zelenim finansijama sa planom da postanemo većinska zelena banka do 2025. godine”, dodao je Zakaria.

EBRD je, kako je podsjetio, takođe bio nepokolebljiv u podršci Ukrajini i njenoj ratnoj ekonomiji.

“Mi smo najveći institucionalni investitor tamo i ispunili smo svoju obavezu da uložimo tri milijarde EUR 2022. i prošle godine. Prije nekoliko sedmica, naši guverneri su odobrili istorijsku rezoluciju o povećanju uplaćenog kapitala EBRD-a za četiri milijarde EUR kako bismo održali naše investicije u Ukrajini, ali i da nastavimo da slijedimo naše strateške prioritete u svim našim regionima, uključujući Zapadni Balkan”, zaključio je Zakaria.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije