fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi rekord, peti dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo ekonomski podaci i poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,64 odsto na 38.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,53 odsto na 4.894 poena, a Nasdaq indeks 0,18 odsto na 15.510 bodova.

Rast S&P 500 indeksa šesti dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija, prenosi Hrportfolio.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 82 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Ulagače su najviše oraspoložili poslovni rezultati IBM-a, pa je cijena dionice te kompanije skočila 9,5 odsto.

S druge strane, razočarali su rezultati Tesle, pa je cijena dionice tog proizvođača električnih automobila potonula 12 odsto.

Pozitivno je na tržište uticao podatak o snažnijem nego što se očekivalo rastu američke ekonomije u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, 3,3 odsto na godišnjem nivou.

U cijeloj prošloj godini, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,5 odsto, premda su mnogi analitičari prognozirali recesiju zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

„Izvještaj o BDP-u je prijatno iznenađenje jer, između ostalog, ukazuje i na slabljenje inflacije, kao i na to da potrošači i dalje troše. A to će predstavljati podršku prihodima i zaradama kompanija i u narednom periodu”, kazao je strateg u firmi U.S. Bank Asset Management Group, Rob Haworth.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 odsto na 16.906 poena, a pariski CAC 0,11 odsto na 7.464 boda.

Kao što se očekivalo, Evropska centralna banka (ECB) ostavila je kamatne stope nepromijenjene i poručila da će ih ostaviti na povišenim vrijednostima dovoljno dugo kako bi se inflacija spustila prema planiranom nivou.

Na tržištu se sada procjenjuje da bi ECB mogao početi da smanjuje kamate u aprilu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije