fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivreda ne smije biti talac kratkovidnih političkih strategija

Privreda ne smije biti talac kratkovidnih političkih strategija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privreda ne smije biti talac kratkovidnih političkih strategija, niti finansijer neodgovornih i neodrživih politika, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović i dodao da temelj snažne demokratije leži u ekonomskoj nezavisnosti svakog građanina.

“Jedino ona privreda, koja uspješno posluje, koja je društveno odgovorna, koja je inovativna i koja u kontinuitetu unapređuje svoje poslovanje, jeste glavni pokretač održivog privrednog rasta i razvoja, najbolji partner kojeg državne institucije mogu da imaju u kreiranju boljeg ekonomskog ambijenta”, rekao je Milatović na dodjeli nagrada Privredne komore (PKCG) u Vili Gorica.

On smatra da temelj prave, istinske i snažne demokratije leži u ekonomskoj nezavisnosti svakog građanina, kao i da ekonomski nezavisni građani mogu postojati samo u okruženju gdje privreda uživa punu slobodu.

“S druge strane, odgovorna vlast, smislenim politikama u javnom interesu, može trasirati put ka ekonomskom uspjehu. Naša ekonomska strategija treba da podstiče ravnotežu i pravednost, gdje javni i privatni sektor rade zajedno u harmoniji, a ne na suprotnim stranama”, naveo je Milatović.

On je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, rekao da su to pokazali i tokom 42. vlade kada su dizajnirali vjerovatno najambiciozniji ekonomski program za tako kratko vrijeme trajanja koji je kulminirao programom Evropa sad.

“Upravo su te reforme odigrale ključnu ulogu u stvaranju ekonomski nezavisnog radnika, vratile fokus politike na ekonomske i životne teme i time na neki način imale i emancipatorsku ulogu u našem društvu”, smatra Milatović.

Prema njegovim riječima, upravo set tih reformi je bio moguć zbog podrške koju su dobili od crnogorske privrede i privrednih udruženja, kada su privrednici prepoznali namjeru da prvi put neko inicira povećanje zarada, a da pritom ne uzima iz džepova poslodavaca, već kroz širenje poreske baze, uvođenjem sive zone u legalne tokove, povećanjem ekonomske aktivnosti i pravičnim progresivnim oporezivanjem.

“Ovim reformama smo, osim ekonomskog osnaženja radnika, privredu oslobodili političkih stega. I samo takva privreda može biti konstruktivan i nezaobilazan partner svakoj vlasti, bez obzira ko tu vlast čini ili ko je bude činio”, rekao je Milatović.

Privreda, kako smatra, mora insistirati na depolitizaciji, profesionalizaciji i jačoj ulozi svih privrednih udruženja, a sve u cilju unapređenja kredibiliteta pred institucionalnim partnerima.

“Posljednje tri godine u Crnoj Gori bile su pune izazova, pa tako i za njenu privredu. Svjedočili smo istorijskim procesima – kao što je prva demokratska promjena vlasti u našoj dugoj istoriji, nakon čega je došlo do važnih promjena i u pravosudnoj grani vlasti”, naveo je Milatović.

On je rekao da je došlo do velike smjene generacija na političkoj sceni, kako u vlasti, tako i u opoziciji.

“I na kraju izabrali smo čak tri izvršne vlasti. Sve to je neminovno stvorilo osjećaj političke nesigurnosti, u trenutku kada smo se kao društvo konačno suočavali sa političkim pluralizmom i slobodom mišljenja”, dodao je Milatović.

On je naveo da se lako zaboravlja da smo među rijetkima danas u regionu gdje izbori više nijesu pitanje života i smrti, i gdje se 30-godišnja vlast promijenila na miran način, gdje su dva predsjednika, njegov prethodnik i on, iako u svojstvu žestokih političkih oponenata, ljudski i demokratski obavili tranziciju vlasti, i to uz prisustvo svih lidera regiona, uključujući i one koji međusobno nijesu u dobrim odnosima.

“U 2020. godini, minimalna zarada je bila 222 EUR, u ovoj godini je 450 EUR, prosječna neto zarada je bila 500 EUR, danas je 800 EUR, s tendencijom rasta. U poslednje tri godine naša ekonomija ostvaruje najveći rast u Evropi, a naša privreda rekordne profite i to u realnim vrijednostima, kada izuzmemo inflaciju”, precizirao je Milatović.

Prema njegovim riječima, ako privreda ostvaruje profite, ako imamo najveći rast zarada i najmanju nezaposlenost u prethodnom periodu, znači da smo ne samo unaprijedili ekonomski ambijent, već da smo uspostavili pravedniju distribuciju bogatstva koje stvaramo zajedno.

“Zato mislim da danas naši građani imaju ravnopravnije šanse za rad i napredovanje, te da je crnogorsko društvo u cjelini pravednije i solidarnije nego što je bilo prije samo tri godine, što je i vjetar u leđa našoj privredi”, ocijenio je Milatović.

On je dodao i da nije time zadovoljan, jer je ubijeđen da su sve ovo ostvarili koristeći samo djelić ekonomskog i ljudskog potencijala.

“Naš energetski sektor je tek u povoju, ulaganja u njegovu infrastrukturu će igrati ključnu ulogu u daljem razvoju. U Italiji sam dobio uvjeravanje da je dupliranje kabla koji nas spaja i njihov prioritet. To znači da će Crna Gora biti još značajnije energetsko čvorište”, rekao je Milatović.

On je kazao da očekuje što skoriji nastavak gradnje auto-puta Bar Beograd, uz pomoć evropskih grantova i evropskih finansijskih institucija, kroz kompetitivne i transparentne tendere za izgradnju. Ne kroz bilateralne dogovore, bilo sa Kinezima bilo sa nekim drugima.

“Uz to, nadamo se i gradnji jadransko-jonskog auto puta koji će nas spojiti sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom sa jedne i Albanijom sa druge strane. Uskoro očekujemo i dobre vijesti kada je u pitanju finansiranje obnove željeznice Bar-Beograd, i to dionice od Bara do Golubovaca”, rekao je Milatović.

On je poručio da od nove Vlade očekuje da još više stavi akcenat na meritokratiju, poboljšanje održivosti javnih finansija, da konačno krenemo ka boljem kreditnom rejtingu Crne Gore kako bismo našoj državi a samim tim i privredi omogućili što povoljniji pristup novcu.

“Moramo se suočiti i sa izazovima koji predstoje. Od kritičnog je značaja da prepoznamo da je naše putovanje ka ekonomskoj izvrsnosti daleko od završenog. Živimo u svijetu gde je promjena jedina konstanta, a prilagodljivost više nije izbor već neophodnost”, naveo je Milatović.

On je apelovao na lidere poslovne zajednice da vide dalje od horizonta brojki profitabilnosti, tržišnog učešća i bruto i neto marži.

“Investirajte u naše mlade ljude i hrabre žene, njegujte njihove talente, i gradite još bolje temelje za radnu snagu koja mora postati etička i društveno svjesna, kako bi bili snažan motor za izgradnju prosperiteta Crne Gore”, poručio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...